Номинираха Доналд Тръмп за Нобелова награда за мир

OFFNews 03 февруари 2016 в 21:05 5582 1

Доналд Тръмп беше номиниран за Нобелова награда за мир, съобщава английският Independent.

Той ще спори за приза с редица големи хуманисти, сред които и Папа Франциск.

Номинацията на Тръмп идва след редица спорни коментари по време на своята кампания за кандидат на Републиканската партия. Милиардерът предложи да бъде забранено на мюсюлмани да влизат в САЩ. Той беше разкритикуван и заради коментарите си свързани с имиграцията и по-конкретно мексиканските мигранти. Тръмп предложи да бъде изградена стена по границата между САЩ и Мексико.

Кристиян Берг Харпвикен, ръководител на Института за изследвания в областта на мира в Осло, заяви, че освен Тръмп номинирани са и бившият служител на американските тайни служби Едуард Сноудън, както и преговарящите в мирните преговори в Колумбия с ФАРК, американският енергиен министър Ернест Монис и Али Акбар Салехи – ръководителят на иранската организация за атомна енергия.

Харпвикен добави, че е видял писмо, изпратено от анонимен подател, в което Тръмп е номиниран заради "своята енергична борба за мир чрез засилване на идеологията, използвана като оръжие за възпиране на радикалния ислям, „Ислямска държава“ и комунистически Китай“. Той посочи, че Тръмп не е сред кандидатите, които имат реален шанс да спечелят.

Хиляди хора могат да изпращат номинации за Нобеловата награда за мир.Всяка година Нобеловият комитет получава над 200 номинации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!