Момичето, което пребори анорексията, разказва за ужаса на модния бизнес

03 октомври 2013 в 15:32 13927 10

article-2442084-1BEAD942000005DC-651_306x423
article-2442084-1BEAD942000005DC-651_306x423

Джорджина Уилкин е едва на 23 години, но вече е страдала от анорексия и е усетила смазващият ефект на модния бранш върху моделите.

Когато била на 16, Джорджина отишла на конкурс за модели в лондонска агенция. За целта тя не сложила нищо в устата си в продължение на няколко дни.

Когато се появила на кастинга, скелестата й фигура не само не отблъснала модния импресарио, а той й казал: "Каквото и да правиш, продължавай в същия дух." Младото момиче приело думите на агента наистина сериозно и по този начин започнала нейната борба с анорексията в продължения на седем тежки години.

Днес все пак тя е оцеляла и разказва историята си за модния бизнес и анорексията пред британския "Дейли мейл".

"Всеки трябва да знае на какво те подлага този бизнес. Той е отвратителен. Всички жени трябва да бойкотират всеки размер под 8-ми за дрехите (по европейски стандарт 36 - бел. ред.)", казва Джорджина.

По време на втория си сблъсък с модната агенция, момичето разбрало, че тялото и външният й вид не са нищо повече от продукт, който ще се продава.

"След известно време в агенцията японска модна къща дойде при мен и ми предложи работа в Япония за около два месеца, но при условие, че намаля с още 7 см обиколката на бедрата си и с още 3 см талията си", разказва Джорджина.

Загубата на тегло се превърнало във фикс идея за 16-годишната моделка. Единствената храна, която си позволявала да вкуси, била салати и зеленчуци, но най-често прекарвала дни без да хапне нищо.

В началото на своята модна кариера, момичето тежало 53 кг, но височината й от 177 см давала представа, че тя е движещ се скелет.

"Всяка вечер след училище трябваше да ходя до агенцията за снимки по бельо и всеки път ми казваха, че трябва да отслабна. Още по слабите момичета от мен винаги бяха заети с шоута, докато на мен ми казваха, че няма да стана дори модел на бижута, защото пръстите ми са много дебели", споделя момичето.

След няколко месеца преговори с родителите на Джорджина и агенцията, тя заминава за Япония, където е настанена в стая с две руски моделки, които не знаят английски.

"Първата ми задача като моделка беше фотосесия като бременна жена. Сложиха ми фалшив корем и трябваше да изглеждам като 30-годишна. Не можете да си представите какви щети нанася това на психиката на едно 16-годишно момиче".

Престоя си в Япония Джорджина изкарала с малко храна и много енергийни напитки. Когато се върнала в Лондон след два месеца, нейните родители не могли да я познаят.

Кариерата ú на Острова потръгнала и Джорджина започнала да снима все повече за различни модни списания, като по време на снимките, които понякога продължавали с дни, не ядяла нищо.

След малко повече от година от началото на модната й кариера, тийнейджърката била диагностицирана с анорексия.

Лечението ú продължило с месеци, но по време на него тя продължавала да участва в ревюта, което е било истинско предизвикателство за гримьорите, защото били принудени да прикриват посинялото ú от липса на кръвоснабдяване лице. Била толкова немощна, че понякога органите ú просто отказвали.

С неимоверни усилия на медиците и родителите ú Джорджина се възстановява и на 18 години възвърнала вида си на здрав човек.

Въпреки това след време тя отново намерила работа като модел и гладуването започнало наново. Проблемът с анорексията се появява пак, а родителите и я умолявалида спре с модните шоута и да се върне към нормалния начин на живот.

Анорексията приковала Джоржина към болнично легло за една година, този път в комбинация с лечение от депресия.

Днес Джорджина е здрава и  работи като пиар агент с амбициите да стане дизайнер, но ревютата са останали в миналото й. Често тя дава съвети на млади модели какво да правят и какво да не правят в този бизнес. Наскоро изнесе и реч на тази тема по време на Модната седмица в Лондон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!