Отмениха евакуационния полет от Израел

OFFNews 10 октомври 2023 в 15:55 2216 1

летище
Лета

Отменен е извънредният евакуационен полет за Тел Авив на "Юропиън Еър Чартър" (European Аir Charter), съобщиха за БТА от Летище София. Самолетът трябваше да излети от България празен и да се върне с пътници от Израел.

Полетът ще бъде реализиран в сряда. "Сигурността и безопасността на пътниците и екипажа са на първо място за нас", казаха от дружеството.

От летището информират, че обстановката е спокойна, въпреки някои отменени полети. Към момента полетът до/от Тел Авив на "България еър", планиран за 12 октомври (четвъртък), е без промяна в разписанието.

Днес премиерът Николай Денков съобщи, че има готовност за допълнителен полет до Израел. Страната ни вече организира два такива полета с правителствения самолет „Еърбъс“.

Същевременно от МВнР отправиха препоръка към българските граждани, намиращи се в Израел, да се регистрират в българското посолство в Тел Авив, като за целта предоставят паспортни данни, местодомуване, статут и телефон за връзка на един от следните електронни адреси: [email protected] и [email protected].

МВнР и посолството в Тел Авив следят внимателно ситуацията на място и координирано с останалите държави членки на Европейския съюз ще предприемат действия при решение за евентуална евакуация, каквото към момента няма.

Ситуацията е изключително динамична и българските граждани следва да се придържат стриктно към инструкциите на местните власти, като при въпроси, могат да се обръщат към посолството на редовните и спешните телефони, обявени публично, съобщават още от МВнР.

Посолството в Тел Авив непрекъснато актуализира базата данни, в която се записват две групи наши сънародници: - първата са български граждани, краткосрочно пребиваващи в Израел, и изпаднали в трудна ситуация, без да могат да се приберат в България поради отменени полети. Това са и гражданите, които се възползваха, по обективни причини, с предимство от организираните от българското правителство полети; и втора група - това са постоянно пребиваващи в Израел български граждани, повечето от които с двойно гражданство. Тяхната бройка също е динамична. За тази група граждани към момента държавата не предвижда конкретни действия, насочени към организиране на напускането на Израел. Причината е, че за момента, както България, така и останалите държави-членки не планират евакуация от Израел в пълния смисъл на думата. Следва да се отбележи също, че повечето европейски държави не организират и специални полети за своите сънародници в Израел, тъй като редовни полети продължават да се изпълняват, съобщава МВнР.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

1

ПР

10.10 2023 в 16:37

Полетите до Бен Гурион са нещо много позитивно за Властта.Тя е там,за са прави и това-да се грижи и помага на българи в риск и беда.Дано скоро се реализира полет/и,така щото,всички наши граждани,желаещи да напуснат Държавата Израел,безопасно да го сторят.
 
X

Да помогнем на украинските деца!