Караш пиян - свалят ти номера, без зимни гуми - глоба 50 лева

OFFNews 13 октомври 2016 в 13:56 4840 0

Снимка БГНЕС архив

Зимните гуми стават задължителни, в противен случай санкцията за шофьорите, които нямат такива, ще е 50 лева. Освен това полицията ще може да сваля номерата от колите на пияните шофьори на пътя. Това реши транспортната комисия в парламента.

За да станат факт новите правила обаче, те трябва да се приемат от парламента, затова не се очаква новите правила да станат факт тази зима.

Отпада обаче изискването зимните гуми да се държат от 1 ноември до 1 април, тъй като комисията прецени, че в различните градове температурите са различни,а понякога има сняг и след този период. Затова депутатите решиха, че зимните гуми ще са задължителни, когато има сняг и лед.

Санкция ще има и за водачите, каращи с износени или разкъсани гуми - пак 50 лева.

В другия случай при каране в пияно състояние - след сваляне на регистрационната табела автомобилът ще се спира от движение в срок от половин-една година. Табели ще се свалят и на с шофьорите, каращи след употреба на наркотици или на отказалите проверка от Пътна полиция.

Ако хванатият да кара пиян не е собственик на колата, ще бъде спиран да кара за един месец, а ако пияният няма книжка, той ще бдъе задържан до пристигане на правоспособен водач.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови