Жители на ''Столипиново'' отказват да се преброят, щели да ги ваксинират принудително

OFFNews 06 октомври 2021 в 11:06 6634 0

Снимка Стопкадър: Нова ТВ

Жители на пловдивския квартал "Столипиново" отказват да се преброят заради опасения, че се подготвят списъци за масова ваксинация.

В квартала живеят над 60 000 души, като електронно са се преброили едва 3%. "Минават и преброяват. Питат хората колко шахти и тоалетни имат. Различни глупости питат", казва един от живеещите в "Столипиново" пред Нова ТВ. 

Красимир Ангелов, който е един от преброителите, обясни, че , когато го видят, хората се скриват или бягат. "Не излизат навън. По 20 минути им обяснявам какво е преброяване и накрая ми казват: "Махай се", добави той. 

"При нас няма нито корона, нито нищо. Така ни водят, че има корона. Няма! Ако има, първо нашите деца ще се разболеят", обяснява живеещ в района. 

Директорът на "Демографска и социална статистика" към НСИ Магдалена Костова коментира, че преброяването на територии с компактно малцинствено население е трудно: Трудно се намират и преброители за такива територии.  Със съдействието на МВР и районното управление вече нещата вървят добре, голяма част от населението е преброено".

Относно случая в пернишко село, където  мъж стреля по преброителка, Костова заяви, че е сезирано районното управление. "Много неприятен случай. Не може с всеки преброител да ходи полицай", каза още тя. 

Стана ясно и че 600 преброители не достигат само за София. Костова обясни и какво е заплащането на преброителите. "Плаща се за всеки обект - 0,70 лв. за преброена сграда, 1 лв. за жилище, 2,50 лв. за лице".

Към 1 октомври преброените онлайн и от преброители в цялата страна са 4 886 506 души. Това са 70,65% от населението на страната. Преброените жилища са 2 769 895. Преброяването с преброители ще продължи до 20.00 ч. на 10 октомври.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови