Жители на Лозен започват серия пътни блокади заради недовършен ремонт

Ружа Райчева 23 септември 2021 в 12:38 1295 0

Снимка Вестник Марица

Протестиращи от пазарджишкото село Лозен започват серия блокади по главния път Костенец-Белово-Пазарджик заради недовършен ремонт, предаде БНР.

Заради спрени ремонтни дейности е затворена пътната отсечка Лозен – Пазарджик и те са принудени да използват обходен черен път. Търпението им се изчерпва, предупреди кметът на селото Дойчин Анчев.

Първата демонстрация е планирана за неделя.

„Казаха ни, че първият етап на ремонта от Звъничево до Ханчетата ще бъде в края на юни. Оправдават се, че нямало пари. Хората не могат да си обяснят какво става, не работят, така стои пътят“, възмутен е кметът. По думите му на обходния път през полето хората са си потрошили колите.

„Плюс това тук има магазини, има зеленчукопроизводители, има борсички, които си продаваха продукцията тук, на пътя, защото е главен и има голям трафик, и те фалираха хората“, споделя Анчев.

До ескалация на напрежението в селото се е стигнало, след като управителят на областното пътно управление Мая Шимбова казала на среща с местните, че няма пари за довършването на ремонта. „На въпрос защо се бави ремонтът, тя каза, че не достигат 6 милиона, съберете парите и ви го пускам“, добави Анчев.

Според Шимбова от МРРБ нямат намерение да преведат необходимите средства за знаци, мантинели и маркировка, които са по друг договор, и дори да се сложи последният пласт асфалт, пътят пак няма как пътя да бъде пуснат. "Общо взето г-жа Шамбова обясни на хората, че това е положението и нищо не можело да се направи", заключи кметът на Лозен. 

Очаква се към демонстрацията в неделя да се присъединят и жители на Пазарджик и Септември. Блокада ще започне в 15 ч. със затваряне на главния път при ханче "Септември". Основното искане до приключване на ремонтните ще е да се пусне движението поне в едното платно, както е в участъка Септември - Костенец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!