Защо на Цветница се раздават върбови клонки?

OFFNews 24 април 2016 в 08:52 17793 1

Отново е Цветница и днес мнозина от нас ще отидат до храма, за да си вземат върбова клонка. Но защо всяка година на Цветница Църквата се превръща като своеобразен цветарски магазин обявил промоция, ни разясняват колегите от сайта "Добротолюбие".

Св. Четиридесетница вече измина. Подготвяме се за Пасха и с трепет ще изживеем и съпреживеем цялата тази седмица, която предстои. Тя е наситена с много събития, които в себе си имат много послания кое от кое по-силни.

Първият ден от тази подготовка бе денят на възкресението Лазарево, а втората е Входът Господен в Йерусалим, когато всички развълнувани от чудото, което Христос сторил с Лазар, Го посрещнали с палмови клонки.

В нашите географски ширини палмовите клонки са заменени с върбови. На утренното богослужение, точно преди Св. Литургия, свещеникът прекадява с тамян предварително събраните върбови клонки и със специално отредена за случая молитва ги освещава. След това раздава осветените клонки за благословение.

Осветената върбичка, която сме получили от ръката на свещеника е свидетелство, че посрещаме Господа Иисуса като Господ и Спасител и вярваме в него от цялото си сърце.

Много често обаче мнозина от нас изхвърлят осветената клонка. Редно е да я отнесем вкъщи за благословение на дома. Вкъщи поставяме върбовата клонка над иконата или кръста. Любопитен факт е, че някъде има традиция да се слага върбовата клонка и на входната врата. Поставената върбичка не е само за благословение на дома ни, а напомня, че сме посрещнали Спасителя и Той е Цар на сърцето ни и най-доброто поклонение пред Него е всекидневно да изпълняваме волята Му, живеейки според Неговото учение.

В деня на Входа Господен в Йерусалим ние държим върбовите клонки като знак на победа, знаем обаче, че оттук нататък предстои да поемем и кръста на страданието. Всеки път изживяваме това по различен начин, защото да живееш с Христовия кръст означава да отдадеш себе си докрай, да се пожертваш до смърт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови