Защо честваме Деня на детето на първи юни

ОFFNews 01 юни 2017 в 16:30 7636 0

Официалният флаг на Международния ден на детето

В почти всички държави по света днес се чества Денят на детето. Той е един от най-старите международни празници, като се чества от близо век. 

Всъщност, светът се фокусира върху темите за проблемите и нуждите на децата след като Обществото на народите приема Женевската декларация за правата на детето. Тогава, през 1924 г., се декларират правата на най-малките. 

В декларацията се пише, че трябва да се даде възможност на децата да се развиват правилно - телесно и душевно и, че трябва да се помага на всяко едно от тях, независимо от потребностите му. 

На следващата година се състоява Световната конференция за благосъстоянието на децата в Женева. Тогава 54 държави подписват Женевската декларация и официално определят датата 1-ви юни за Международен ден на детето. Датата на подписването на декларацията съвпада и с деня, в който консулът на Китай в Сан Франциско организира празненство за деца сираци на фестивала на лодката-дракон.

В България става популярен след 1949 г., както и в останалите страни от СССР, когато Москва обявява, че 1 юни се приема за Международен ден за защита на децата.

В страните с комунистически режими празникът е наричан официално Международен ден за защита на децата. Въпреки, че започва разпространението си от СССР, почти не е придавана политическа окраска при честването му.

След промяната на политическата система в тези страни празникът е съхранен. 

Празникът се отбелязва и в памет на загиналите деца във Втората световна война. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови