Миа и Ния - талисманите на Народния театър

Как късметът отваря пътя на 9-годишните близначки към сцената

Невена Илиева 01 юни 2017 в 09:15 12712 0

Често забравяме да си дадем сметка за пътя, който сме извървели и който ни е довел до големите успехи. Някои постигат целите си с много труд и усилия, други - по-лесно. Но почти винаги е намесен и още един фактор - късметът. 

Историята на деветгодишните близначки Миа и Ния Шишкови ни напомня, че понякога късметът просто застава на пътя ни и повярваме ли в него, може да ни отведе до мечтите и отвъд тях. Точно както един ден съдбата ненадейно отвежда момичетата в Народния театър, когато са едва на седем години. В момента те участват в постановката "Слугините" на обожаваната в театъра носителка на "Аскеер" за режисура Диана Добрева. В свободното си време правят "самоделни" филми с 13-годишния си братовчед и се снимат в реклами и фотосесии. За тях Диана Добрева твърди, че са "новите звезди" на театъра, "а защо не и на киното". 

Историята на Миа и Ния започва с премеждия. Когато се раждат през 2007 г., майка им Силвия Костадинова е студент последна година в НАТФИЗ и мечтае за големите театрални сцени. Момиченцата избързват и се раждат толкова малки, че тревогите около здравословното им състояние и грижите за тях отклоняват майка им от театъра.

"От дете мечтая да бъда актриса. Докато следвах пътя на мечтите си, се появиха Миа и Ния. За мен беше приоритет да се погрижа за тях. Тяхната съдба при раждането беше проблемна. Когато не си се наложил в гилдията и си още студент, е трудно да работиш. Работата на моя художествен ръководител не беше насочена навън, към режисьори и кастинги, а и в този момент трябваше да реша дали да следвам мечтата си или да се отдам на децата си", разказва майката на момичетата. 

"За мен театъра е съкровена мечта, интересувам се само от духовния път зад театъра, искам просто пак да открия театъра, тази велика магия", споделя тя. 

С времето момичетата растат, а Силвия все повече се отдалечава от професията на мечтите си. Започва да работи в сферата на маркетинга и рекламата. Но очевидно в живота има някаква "компесаторна сила", както тя самата я нарича, която я връща отново в храма на Мелпомена чрез дъщерите й.

Когато момичетата стават на седем години, Силвия получава предложение да ги заведе на кастинг за детска роля за постановката на Диана Добрева "Къщата на гнева".

"Отидохме с уговорката момичетата да нямат никакви очаквания. Тогава се притеснявах за тях и им казах, че и не ги изберат, кастингът и нов и полезен опит и не трябва да се разочароват от себе си. Ако пък ги изберат, това би било много добре за тях."

Когато пристигат в театъра, се оказва, че за ролята вече е избрано друго дете. Трите си тръгват много разочаровани. "Качихме се в колата, всяка гледаше в различна посока. Не си казахме нищо, но беше ясно, че сме тъжни."

Въпреки че не получават ролята, Миа и Ния правят силно впечатление на един от най-успелите и нашумели в момента български режисьори.

"Докато вървях, изведнъж, незнайно от къде, реших, че мога да ги включа в друго представление. Вече бях почнала работа по "Слугините" и както си вървях по улицата, ми дойде в главата, че всъщност двете могат да играят слугините като дечица", спомня си Диана Добрева.

Така специално за Миа и Ния постановката се променя и двете момичета за пръв път излизат на театралната сцена. С тях започва и завършва една от най-успешните постановки, която се играе в момента на сцената на Народния. 

"Те са две бъдещи звезди, невероятно талантливи и много дисциплинирани. Който и да попитате от публиката, ще ви каже, че са страхотни", убедена е Добрева. 

Работата с момичетата се оказва лека и приятна. Те бързо навлизат в материята на "големите", стават любимки на екипа. "Трудно ни е да даваме интервюта просто защото постоянно се прегръщаме", смее се Диана Добрева.

"Работила съм с деца много дълго време. В "Макбет" също участваше дете, както и в "Медея". Това са все тежки постановки, доста драматични сюжети имат, но няма никакъв проблем да участват деца в тях. Те са съвършено чисти, работата с тях е много лесна, надявам се и за тях да е така приятна, както за мен. Дори е по-лесно да се работи с деца вместо с професионален актьор", добавя режисьорът.

Всъщност "Слугините" по Жан Жьоне е тежка камерна постановка. Френският драматург я пише в един от най-плодотворните си и в същото време мрачни периоди - този в затвора. Две слугини и една господарка, които въпреки страхопочитанието, желаят смъртта на своя господар. Въпреки тежкия сюжет и мрачната обстановка, които изисква постановката, 9-годишните близначки успяват успешно да пресъздадат образите си. 

"Ние много се зарадвахме, беше голяма радост", казват момичетата за първата си роля. Те твърдят, че не се чувстват потиснати от пиесата, в която участват и с радост биха участвали в още. 

"За мен беше шок, когато се обади Диана, защото първо, това е голямата Диана Добрева. И второ, Народният театър си е Народният театър. Много се развълнувахме, децата обикнаха целия екип", допълва майка им Силвия. 

Всъщност моментът, в който Добрева спонтанно решава да включи момичетата в постановката си, е и моментът, в който вратите по пътя на момичетата се отварят. Към днешна дата те вече са излизали на сцената със "Слугините" над 30 пъти, а постепенно започват да се снимат и в реклами и да участват в различни проекти. 

"Хората сами се свързват с нас, казва майка им. - Просто ги виждат и се очароват, много са креативни." 

През есента им предстои и турне извън страната - първо на Балканите, а после и в Западна Европа.

Всъщност, историята на близначките е като намигване от съдбата никога да не спираме да вярваме в доброто и късмета си. Независимо, че прекарва години далеч от театъра, Силвия отново се докосва до най-съкровената си мечта.

"Мечтата ми се изпълни по най-съвършения начин", споделя накрая майката на Ния и Миа, която преживява всички емоции от сцената през очите на най-скъпоценното си - нейните деца.

Честит Първи юни!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови