Започва операция по освобождаване на зеседналия на Яйлата кораб

OFFNews 27 септември 2021 в 17:59 1920 0

Снимка МОСВ

Технически е обезпечена операцията по освобождаването на заседналия товарен кораб "Vera Su" край защитената местност Яйлата, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията /МТИТС/.

Логистичният план е в действие и се изпълнява стриктно в изпълнение на заповед на служебния министър на транспорта Христо Алексиев. Укрепен е заседналият товарен кораб с доставените тази сутрин резервни котви. Целта е да бъде избегнато евентуално разместване на плавателния съд при влошаване на метеорологичната обстановка.

Извършен е водолазен оглед на целия скалист район за прецизирането и поставянето на котвите и техниката. Направен е и втори допълнителен оглед, при който е определена и означена безопасна полоса за позициониране на 100-тонния плаващ кран. В момента кранът, заедно с обезопасяващ влекач, подминава нос Калиакра и се очаква към 17.00 часа да бъде в местността "Яйлата".

На палубата на крана е монтирана 15-тонна машина за пълнене на торби с вместимост тон всяка. Продукцията ще бъде извозена и складирана на Пристанище "Варна" до пълното възстановяване от корабособственика на направените от държавата разходи.

В хода на операцията е предвидено да има и втори кран, поставен на плаваща платформа, с който ще се прехвърлят товарите на баржа и ще се извозват. При достатъчното облекчаване на товара от заседналия кораб, ще се създаде възможност за свалянето на плавателния съд от скалите с два влекача.

Ежедневно се правят проби на водата в района на местността Яйлата, които към днешна дата не показват замърсяване, твърдят от МТИТС. Резултатите от изпитване на пробите за азот нитритен показват, че към 15 часа на 25 септември има индикации за замърсяване на морската вода от товара на кораба, съобщиха обаче по-рано днес от МОСВ.

Търговският кораб "Vera Su" заседна на 20 септември край бреговете Яйлата, до каварненското село Камен бряг. Корабът плава под панамски флаг и превозва торове. Екипажът не е пострадал при инцидента. Оператор на кораба е турска компания. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови