Започва нов спешен прием на студенти в три медицински специалности

Александра Маркарян 14 август 2017 в 12:10 17976 0

Снимка pixabay.com

Министерският съвет да разреши допълнителен прием в два университета за три медицински специалности още тази година предлага министърът на образованието Красимир Вълчев. Той е внесъл за обсъждане проект за промени в решение 236 на МС от 27 април, което урежда приема във висшите училища за академичната 2017/2018 г.

Искането за допълнителния прием първоначално е постъпило в МОН от Министерството на здравеопазването и въпросните две висши училища - Медицински университет - Плевен и Югозападен университет "Неофит Рилски" - Благоевград.

Става въпрос за повече бройки по държавна поръчка в специалностите "Фармация" (в МУ-Плевен), "Медицинска сестра" и "Акушерка" (в ЮЗУ).

"По този начин ще се удовлетворят големият недостиг и увеличеното търсене на медицински сестри и акушерки в съответните региони и страната", пише в мотивите си министърът.

Бройките за "Фармация" в МУ-Плевен се увеличават с 15 - от 29 на 44.

"Основните мотиви за определяне на допълнителен прием за специалността „Фармация" в Медицинския университет - Плевен са свързани с националните и регионалните стратегически задачи за развитието на здравеопазването и фармацевтичните грижи", се казва още в становището на Вълчев.

С промяната общият брой за първокурсници през 2017/2018 г. се увеличава ог 408 на 423 души.

В Югозападния университет местата за прием на студенти в специалността "Акушерка" се увеличават от 8 на 18, а в "Медицинска сестра" - от 10 на 24. 

Общият прием там се увеличава от 2 244 на 2 268 бройки.

Мотивирайки предложението си, министърът се позовава и на скорошна промяна в правителствено постановление, която разрешава на университетите, получили положителна оценка на проектите си за програмна акредитация да имат право да обучават в съответните специалности до 30% от капацитета си, а да започнат прием според 100% от капацитета при получаване на програмната акредитация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!