Започна изпомпването на мазута от потъналия кораб 'Мопанг'

OFFNews 28 август 2018 в 15:09 2582 0

Започнала е акцията за изпомпване на мазута от потъналия кораб „Мопанг“, съобщи директорът на Изпълнителната агенция „Морска администрация“ капитан Живко Петров в интервю за БНР.

Петров посочи, че днес водолазните екипи са направили заснемане от повърхността с уред за измерване на дълбочините. Заснето е местоположението на корабa и вече са ясни размерите му. „По чертежите ще се определят местата, където да се поставят стационарни котви“, допълни той.

„Ще се опитаме да заградим с друг кораб, който е нефтосъбирач. Там ще се прехвърля изпомпеното гориво и вода“, обясни Петров.

След поставянето на бетонните котви и позиционирането на кораба ще започнат и водолазните спускания.

Продължителността на акцията не може да се уточни точно, но, ако времето е добро, ще бъдат необходими 55 дни, посочи още директорът на "Морска администрация"

„Технологични опасения в момента нямаме. Трябва да се работи методично, бавно, внимателно. Най-напред да се провери с по-малки отвори къде и какво има по танковете, защото не можахме да се доберем до данни с какво количество гориво е бил кораба“, разясни кап. Петров.

Преди 10 дни операцията за източването на мазута от потъналия кораб беше спряна заради лошото време. Тази сутрин вълнението на морето беше два-три бала и водолазният кораб отплава от пристанището в Созопол с осем души екипаж.

Журналистът Михаил Заимов, който е един от първите водолази, подали сигнал за изтичането на мазут край Созопол, обясни, че плановете на потъналия „Мопанг“ са били много бързо предоставени от Националния архив на САЩ.

„Корабът е бил собственост на държавна агенция и целия архив е запазен. Предоставиха ни плановете, като капитан Петров свика група от по-възрастни корабостроители и те съветват водолазите как най-ефективно да работят под водата“, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!