Замърсяване изби рибата в реката в Девин, източникът е открит (снимки)

OFFNews 05 август 2023 в 20:46 12656 3

Девинската река

Снимка Станил Йотов

Девинската река

Замърсяване уби всичката риба в градската част на Девинската река, алармират граждани.

За случая съобщи във фейсбук и журналистът Станил Йотов, който публикува снимки от реката. Там се виждат следи от замърсяване - бяла пяна във водата, както и множество умрели риби.

В реката е измряла почти всичката риба в градската част на Девин, където има обособена зона за спортен риболов на балканска пъстърва в режим "Хвани и пусни". Зоната беше създадена преди няколко години от община Девин, Ловно-рибарско дружество "Девин" и Клуба по спортен риболов "Девин", разказа Йотов. Зоната е била зарибена с балканска пъстърва със собствени средства и дарения.

Всеки ден на тази река риболовстват десетки малчугани от града и околността, там се провеждат още детско-юношески състезания, риболовни училища и демонстрации. Децата до едно се научиха да пускат обратно във водата уловената балканска пъстърва. Да й подарят живота, за да я уловят отново и пак да я върнат в реката. В момента всичко е изтровено - и балканската пъстърва, и мряната, допълва журналистът.

Кметът на Девин Здравко Иванов и представители на общината, хора от ловно-рибарското дружество и клуба по спортен риболов, както и специалисти от РИОСВ и Агенцията за безопасност на храните са отишли на място. Взети са проби, за да се установи източникът на замърсяването. 

Оказало се е, че източник на замърсяването е бутилиращата компания "Девин" ЕАД. Поради ремонт в предприятието - за подмяна на помпи - било направено аварийно заустване на отпадъчни води в река Девинска. Така отпадъчните води от дейността на предприятието не се изпомпват до канализационната мрежа на град Девин. Заустените отпадъчни води са от производствената дейност на предприятието и с битово-фекален характер – от поддържането на санитарно-хигиенните условия в помещенията, уточняват от РИОСВ-Смолян.

От екоинспекцията обявиха, че на компанията ще бъдат наложени административно-наказателни мерки за заустване на отпадни канализационни води в р. Девинска. 

Видът на санкцията ще бъде уточнен след анализ на пробите от речните води, като резултатите от изследванията се очакват в началото на следващата седмица.

Българската федерация по риболовни спортове възнамерява през 2025 г. да организира на тази река Световното първенство по риболов на пъстърва, припомня Станил Йотов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2415

3

Пустиняк

07.08 2023 в 18:01

Това е инцидент. Реката не е тотално унищожена. Концентрацията на фекалните води ще намалява прогресивно,, Девин ще плати глобата за замърсяването, клубът Девин, федерацията и клуб Балкйнка ще зйведат иск и Девин ще го плати и него и ако направят една Пи-ар акция и съвместно с клубовете демонстрътивно зарибят Девинска и Въча с пъстърва, ето ти пълна с риба река.

870

2

Constanza

06.08 2023 в 13:19

Време е да започнем да пием вода от чешмата.

22548

1

dolivo

05.08 2023 в 23:14

заминала рибата, а Девин завода я 2-3к плати, я не.

С години няма да има риба там вече.
 
X

Да помогнем на украинските деца!