8 души са разпитани за насилието над дете в детска градина във Велинград, възпитателката е задържана

Рени Петрова 30 май 2024 в 16:20 1095 0

Радослав Бакърджиев

Снимка Стопкадър БНТ

Радослав Бакърджиев от РП - Пазарджик

Общо 8 души са разпитани до момента след публикуваните кадри с насилие над дете от възпитател в детска градина "Фантазия" във Велинград, съобщиха на брифинг от прокуратурата в Пазарджик. 

На няколко клипа, качени в социалните мрежи късно снощи, се вижда учителка, която скубе, бие и малтретира деца от детската градина. Родители вече разпознаха жената от клипа - по думите им това е една от възпитателките. Бащата на едно от малтретираните в клипа деца, разказа пред БНТ, че на няколко пъти синът му се е прибирал с белези по лицето или тялото.

Впоследствие стана ясно, че Директорката на детската градина "Фантазия" във Велинград Мая Якимова е арестувана.

Възпитателката, обвинена в насилие, ще бъде дисциплинарно уволнена. На директорката на детското заведение пък се налага наказание "Забележка", реши свиканата по случая комисия в Община Велинград.

От Районната прокуратура обявиха, че служител на Иновативна детска градина "Фантазия" е задържан от полицията за 24 часа. Стана ясно, че това е именно възпитателката, заснета във видеата. Към момента няма повдигнати обвинения.

Детето - жертва на насилие, се отглежда от приемно семейство и е под особена закрила. Предстои разследващите да проверят и средата, в която то живее. 

Все още се установява кога и при какви обстоятелства са заснети кадрите, тъй като детето не е посещавало градината през последните два месеца.

"На този етап прокуратурата не разполага с други сигнали за насилие към деца за тази детска градина. Това не означава, че няма подобни случки и ако те бъдат установени, не е проблем да бъдат придружени към бъдещо обвинение. Към настоящия момент нямаме подобни данни, но се работи и в тази посока", заяви Радослав Бакърджиев от РП - Пазарджик.

Предстои извършване на съдебно-медицинска експертиза и събиране на веществени доказателства.

    Рени Петрова

    Рени Петрова завършва специалност "Социална педагогика" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Присъединява се към екипа на OFFNews.bg през 2019 г.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх