Забраната за палатки на плажа е изнудване, борба между хората и хотелската олигархия

OFFNews 04 март 2016 в 09:30 6158 6

Законът, който забранява палатките на плажа, залага на изнудването и принудата. Някои хора защитават този закон, защото си мислят, че ще напълнят празните хотели.

Това заяви независимият депутат Велизар Енчев по бТВ. Според него така се нарушава основната философия на туризма - удоволствието. 

Къмпингуващите  искат нашите имоти, групата се настанява и ги краде, опонира Димитър Канариев, председател на управителния съвет на Национална асоциация „Българско Черноморие”. По думите му, местните хора, които той представлява, не са доволни от това „някаква малка група хайдути да плажуват безплатно”. Канариев предложи хората, които в момента опъват палатки на плажовете, да отидат при „местните баби” и да плащат курортна такса. По повод куриоза, че дивото къмпингуване е забранено на 100 метра зад плажа, но строителството – разрешено, Канариев каза: „Туристическата индустрия е ракета на българската икономика. Защо сте против застрояването, когато се прави по правилата?”. 

„Това е борба между народа и хотелската олигархия”, смята обаче Енчев. По думите му строежът на бетонни комплекси по морето, които „крадат от плажната ивица” също е в разрез с новия закон. „И ще ни принуждават да спим с едни непосилни за човек цени в тези хотели”, допълни Енчев.

Актьорът Филип Аврамов също смята, че новият закон обслужва дадени интереси. „Вие говорите, че сте стопани на тези места, а истинските стопани сме хората, които седим там през цялото време и виждаме какво се случва с този плаж”, допълни Аврамов. Той каза, че му се е налагало да чисти боклуците на други хора, които идват за кратко на дивите плажове.

„Не мога да застана в позиция, че съм против къмпингуването, но съм против боклуците и съм сигурен, че трябва да се въведе някакъв ред в тези неща”, каза Роберт Янакиев. По думите му трябва да се търси баланс между дивото къмпингуване и закона.

„Има достатъчно хора, които ще контролират това нещо. Къмпингуващите си правят оргия с природата, болшинството просто не чистят”, отговори Димитър Канариев. По думите му всеки може да „да събере пари и да купи” дадено място по Черноморието и да го направи къмпинг. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови