БСП: Досиетата се ползват за разчистване на сметки, комисията да се закрие

Александра Маркарян Последна промяна на 04 декември 2013 в 13:45 4559 15

Атанас Мерджанов Снимка: БГНЕС
Атанас Мерджанов Снимка: БГНЕС

 

БСП отново се опита да прокара идеята, че отварянето на досиетата вреди и че комисията трябва да се закрие. Вместо нея трябва да има Институт за национална памет, който просто да съхранява документи от миналото, заяви червеният депутат и зам.-председател на парламентарната група на Коалиция за България Атанас Мерджанов.

"Целта на Комисията по досиетата беше да се изчистят всички подозрения към хората на публични позиции и органите на Държавна сигурност да се прекратят спекулациите, да се предотвратят евентуални зависимости. Видно е, че това не се случи през последните 7 години въпреки направените над 20 поправки в самия закон за досиетата. Дори и последната промяна, която бе помпозно рекламирана, за кредитните милионери, не даде необходимия резултат. Имат реални основания претенциите на тези граждански организации, които не одобряват действието на тази комисия. Вместо да има позитивен характер тя внася разделителни линии в обществото и си струва този въпрос да бъде сериозно обмислен", заяви Атанас Мерджанов пред БНР.

Законът за досиетата бил използван "предимно за политически цели и разчистване на определени партийни сметки". По думите на Мерджанов, през последните 4 г. Комисията по досиетата се използвала за "кадруване" и "разчистване на сметки".

"По-скоро през последните 4 години практиката бе насочена предимно за кадруване и изчистване на определени сметки", каза той.

Той определи сътрудниците на бившата Държавна сигурност в сегашното управление на държавата като "храбри хора", които "търпяха достатъчно време издевателствата върху тях и техните семейства". "В крайна сметка 99% от тях са работили за интересите на България в различни времена", заяви Мерджанов.

По негово мнение Законът за комисията по досиетата отдавна е с изтекло значение за българското общество и няма реална полза от него.

Той коментира, че вместо това се внасят разделителни линии, още повече на фона на една критична ситуация, в която се намира България - бежанска вълна и размирици в близки до нас региони. "Едни такива действия са критични за лица, работили и работещи за националната сигурност", категоричен бе той.

По думите му трябва да се проведе сериозен и задълбочен разговор по отношение на действието на закона и дали действително си струва неговото прилагане по -нататък и дали има съществено значение за българското общество. Той подчерта обаче, че това не е на дневен ред в НС, тъй като има достатъчно сериозни ангажименти, свързани с данъчните закони, приемането на бюджета, социалните закони.

Преди дни офицери от запаса излязоха с предложение за закриването на комисията, а Мерджанов в сряда се съгласи, че те "имат реално основание да не одобряват действията" й.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.12 2013 в 19:37

Мунчо - коя партия предлага ЛУСТРАЦИЯ бе? Щото аз нещо не се сещам, май изобщо няма такава? Или това е твое лично предложение?

04.12 2013 в 19:34

Мунчо, коя партия предлага ЛУСТРАЦИЯ в програмата си бе? Май изобщо няма такава? Или това е лично твое предложение?

04.12 2013 в 17:57

Напомням - ТОВА Е САМО НАЧАЛОТО, котенца. Само началото. Пропуснатият шанс през юни ще плащат и децата, и внуците. Кой бегал- бегал.

04.12 2013 в 15:23

ДА СЕ ЗАКРИЕ ПАРТИЯТА НА МУТРИТЕ - бкп/с/!!!

04.12 2013 в 15:23

Предлагам многоуважаемият др. зам. предс. на ПГ на БКП да произнесе същото слово на някой реномиран форум на ЕС. Ако не може той, нека др. Вигенин го направи. Нека предизвикат "дебат" по тази тема в Европ. Парламент, например. На следващия ден очаквам да бъдем изключени от ЕС.

04.12 2013 в 15:20

Тази арогантност наистина няма край, няма граници. Космическо нахалство. След като изпокриха най- горещите досиета, след като всички се писаха разузнавачи и радетели на националния интерес, и след като войната помежду им стана видима, издигат глас да се закрие комисията...Абе вие за идиоти ли ни имате,та си вярвате, че този номер ще мине? Колкото и малко да са осветените между вас, ще си носите отговорността за подлизурското и предателско поведение. Какви национални интереси сте защитавали, щом очевидно са били проруски? Какви български интереси сте защитавали, щом се метнахте на вълната на демокрацията за да изкупите вие и цялата ви неразкрита до момента мрежа богатствата на България. .. Вие и сега сте свързани с вашите явки и правила да се прикривате да последно. За какви български интереси говорите, че продадохте капиталите на страната за шепа сребърници . Искате институт като паметника на скъветската армиая да се показвате хербаризиране ли, като биологичното чудо самоизяло рода си. Алчни продажници под пагон -дори и знания нямахте да управлявате откраднатото . На всичкото отгоре и сега сте навсякъде , където намирисва на възможен келепир. Предприятие не оставихте да диша, морски залив да го мие водата, банка не оставихте българска, крадливи, отвратителни ченгета. ..Че и в медиите и навсякъде се навирате да давате съвети . Мислите ли че някой ви вярва .Самозалъгвате се , че сте се пречистили чрез обругаването на по - старите комунисти, плюете и срещу бащите си.Лъжа е вашето име..... Махайте се от изкормената ни държава.ОСТАВКА.

04.12 2013 в 15:18

"Той определи сътрудниците на бившата Държавна сигурност в сегашното управление на държавата като “храбри хора”, които “търпяха достатъчно време издевателствата върху тях и техните семейства”. “В крайна сметка 99% от тях са работили за интересите на България в различни времена”, заяви Мерджанов."
Старите комунета не могат да осъзнаят, че когато си работил за една престъпна власт ти си станал също престъпник. Неморално е да си се съгласил да доносничиш за личния живот, убеждения и позиции на свои съграждани в една тоталитарна държава, за да се издигнеш самия ти в обществото.
Хората днес имат право да знаят какъв си бил, имат право да знаят кои са политиците, банкерите, съдиите, издателите ... и всички, които са получавали куфарчета с пари и са участвали в подмяната на прехода.

04.12 2013 в 14:42

Като ви приказвам, че всичките са за въжето...

04.12 2013 в 14:31

На мене жокер ми не требе, от професор до депутат през олигарх до генерал, всички са комунистически гниди, няма къде да избягате.!!!!

04.12 2013 в 14:29

Нима сред българите има мисъл? Процесът на мислене е луксозен и не подхожда на мутри и фолкпевици.