Втори лифт на Банско няма да има. Засега

Николаос Цитиридис 07 март 2016 в 15:34 5377 4

Снимка OFFNews

До консенсус за втори лифт на Банско не се стигна при поредната срещу между засегнатите в спора страни. Днес Министерството на околната среда организира кръгла маса, на която своите мнения да изложат екозащитниците, концесионера на ски-зоната в Банско и държавните власти.

Единственото решение, което бе взето е, че ще се започне процедура по изменяне на концесионния договор. Тази инициатива ще предприеме министъра на околната среда Ивелина Василева и в най-скоро време тази идея ще бъде предложена на Министерски съвет.

По думи на Василева новите условия в договора трябва да са напълно ясни и прозрачни, както и да бъдат изгладени неточностите в него. За нея първа задача ще бъде договорът да е в национален интерес.

На срещата бе поканен и собственикът по документи на "Юлен" АД Георгиус Георгиу, който обаче не откликна на поканата на МОСВ и днес бе представен от юриста на компанията Петър Петров.

В първите минути на срещата думата взеха министрите Василева, Ангелкова, Лукарски и Кралев. Всички те изразиха мнение, че България само би загубила при разваляне на концесионния договор, каквото желание изразяват еколози.

По груби сметки на Красен Станчев от Института за пазарна икономика, държавата би загубила 285 млн. лева, ако договорът бъде прекратен.

Според кмета на Банско Георги Икономов време за действия вече няма, тъй като "съседите ни не спят" и крадат от посетителите на Банско. 

Мариета Немска, председателката на Междуведомствената работна група за Банско, обобщи доклада на групата с това, че има неточности в концесионния договор, но те са чисто технически.

В договора липсва определение и установяване на концесионната площ, което е и един от основните проблеми между еколози и концесионер.

Напрежението в срещата нарасна, когато думата взе бившата министърка на околната среда Евдокия Манева.

Не мислете, че вие сте истина от последна инстанция – така бившият министър на екологията се обърна към представителите на зелените неправителствени организации по време на дискусията.

Тя припомни, че е била министър, когато е подписван концесионният договор с „Юлен” АД.

Манева се съгласи с това, че има спорни моменти в договора именно с определянето на площта.

Любомир Костадинов от "За да остане природа в България" изрази желание да представи презентация с проблемни документи, но искането му не бе удовлетворено.

Екозащитниците са на мнение, че консенсус по този начин не може да се постигне и преди да се прави нов лифт, трябва да се изчистят проблемите при настоящия договор.

Маргарита Немска уточни, че не са установени нарушения по документ на концесионера на ски-зоната в Банско.

На заключителната пресконференция министър Василева не изрази мнение, че кризата около казуса може скоро да приключи.

Изменението в концесионния договор трябва да стане само в тона на сегашното законодателство, категорична бе Василева и добави, че това ще се случи максимално прозрачно и ясно за всички заинтересовани страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови