Времето до 20.11.: Топло за ноември и почти без валежи

OFFNews 05 ноември 2018 в 08:34 6822 0

Анастасия Стойчева

Снимка БНТ

Анастасия Стойчева

Спокойно, топло за ноември и почти без валежи ще е времето до 20-и, показва прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология, представена днес от метеоролога Анастасия Стойчева пред БНТ.

Сутрините ще останат по-хладни, заради изстиването през по-дългата вече нощ. От днес температурите ще започнат постепенно да се понижават. Тази сутрин например са отчетени около 0 градуса. Толкова са били например в Кнежа в 6 ч.

През следващите 15 дни най-ниските температури ще бъдат между 0 и 5°, по-високи по Черноморието, а най-високите - между 20 и 25°.

"Хубавото време, което ни осигури октомври, пък и началото на ноември, е благодарение на една антициклонална област на североизток от нас. При нас заради нея все още не могат да се образуват тежките инверсии, характерни за декември и януари - обясни Стойчева. - В Западна Европа тази есен, с валежи, ниски температури и вятър, е далеч по-различна, отколкото в Източна Европа. Така ще се задържи обстановката и през следващите няколко дни. Температурите ще са до около 20 градуса. От ден в ден те ще се понижават, до края на седмицата те ще са в интервала 13-18 градуса. Сравнително високи температури."

Ноември е месец с доста "шарено" време през годините - максималните температури са достигали и до 25 градуса, и до минус 20 (1993 г.)

От плътната, ниска облачност в Дунавската равнина и Горнотракийската низина ще има ръмежи, съвсем слаб дъжд, но нищо сериозно като количества. "Октомври беше без никакви валежи в много райони, не се очаква да преодолеем тази криза с валежите и през първата половина на ноември", каза Стойчева.

Докато юни и юли бяха много валежни - натрупахме количества почти за година, от август е почти без валежи, с температури над нормата.

"За съжаление, валежи със стопанско значение до около 20-и не се виждат. Едва през последните дни на ноември - 24-и, 29-и ще има превалявания. Засега те не могат да бъдат оценени като количество."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!