Връчиха рекорден брой медали на българския национален отбор по география

Виктория Димитрова 27 февруари 2023 в 14:10 1314 1

Церемония в СУ „Св. Климент Охридски
Официалната церемония по награждаване в СУ „Св. Климент Охридски" на отбора от Международната олимпиада по география

Български ученици спечелиха 7 медала на 17-ата и 18-ата Международни олимпиади по география, в условията на рекорден брой състезатели и изключително голяма конкуренция, съобщиха от Есри България. 

В престижното състезание бг участниците успяха да завоюват 1 златен, 5 сребърни и 1 бронзов медал, това са половината от всички общо 14 медала, спечелени от страната ни за участията й в олимпиадата от 2004 година насам. 

Международната олимпиада по география е академично състезание, което се състои ежегодно за ученици от 16 до 19 годишна възраст. В него се допускат участници от Националната олимпиада по география от всяка държава, която участва. На последните две Международни олимпиади българските представители успяха да представят своите знания подобаващо. Участниците бяха наградени на официална церемония в СУ „Св. Климент Охридски".

За поредна година Есри България спонсорира отбора по география на международното научно състезание. С вкарването на новата им програмата „ГИС в училище", се  осигурява безплатен геоинформационен софтуер. Вече са включени повече от 360 училища, над 1200 учители и около 12 хиляди ученика, заяви Евгения Караджова, управител на Есри България.

ГИС е компютърен софтуер и хардуер за създаване, съхраняване и обработка на геореферирана информация. Географските информационни системи съдържат база данни с местоположението на дадени обекти. Те могат да се визуализират под формата на карти и моделират на ново, за да се изследват различните възможности или рискове в развитието на нови процеси.

„Новата география е високотехнологична, ГИС са едни от трите най-бързо развиващи се технологии, заедно с нано и биотехнологиите. В последните 10 години, по данни на американското бюро по труда: завършващите география са третите специалисти най-способни да си намерят работа." – подчерта доц. Стелиян Димитров, ръководител Катедра „Картография и ГИС в Геолого-географския факултет на Софийски университет. Деканът на Геолого-географския факултет проф. Найденов разкри, че от следващата учебна година ще стартира и нова бакалавърска програма, която ще е само на английски език – Climate Change and Management.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!