Врачански язовир е в аварийно състояние

OFFNews 09 март 2017 в 07:32 6281 1

Врачански язовир е в аварийно състояние

Язовир в аварийно състояние застрашава врачанското село Лесура. Местните жители с тревога следят прогнозите за обилни валежи, защото те може да предизвикат препълване на водоема, чиито предпазни съоръжения са напълно разрушени още през 2014 година и досега не са възстановени, съобщава БНТ.

От областната управа заявиха, че ще предприемат спешни мерки.

Язовирът е с дължина 3 км и съдържа милиони тонове вода. В него се влива оттокът от три водоема и евентуална висока вълна ще вдигне рязко нивото на реката, която може да отнесе близките къщи. Преди три години висока вълна е повредила преливника. 

"На този язовир първо трябва да се направи ремонт на преливника", заяви кметът на селото Евгени Димитров. По думите му след това трябва да се постави кран, с който преливникът да бъде контролиран. Кметът е предупредил местните жители, че има опасност и може да се наложи да бъдат евакуирани.

Досега няма проект за ремонт на язовира, а община Криводол няма средства за него. По разпореждане на областния управител на Враца Момчил Младенов до края на седмицата трябва да се монтира сифон, с който нивото на водата ще се намалява по-бързо, за да се избегне заливане на селото. 

От няколко седмици има постоянно наблюдение на язовирите на територията на областта и именно така е установен проблема край едноименното криводолско село, съобщава БНР.

Областният управител е свикал комисия, която е установила 12 проблемни участъка по речните корита в областна. За решаването на проблемите ще се търсят пари от служебното правителство:

През април предстои представители на областната администрация, държавната агенция за метрологически и технически надзор да направят срещи във всяка една община за състоянието на язовирите и мерките, които се предвижда да се вземат до края на тази година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

1

Izalina

09.03 2017 в 08:11

24.февруари -> 205 язовира, 55% са технически неизправни
09.март -> язовир е в аварийно състояние ... свикал комисия, която е установила 12 проблемни участъка ... ще се търсят пари от служебното правителство ... през април ЩЕ ...

Просто констатации и то само за 1 частен случай и всички мерки за предотвратяване на следващите драматични заглавия са в бъдеще време. За страх си е.
 
X

Подкастът на OFFNews