Водоноски в Свищов заради тежка авария на водопровод

OFFNews 06 септември 2020 в 09:15 2388 0

Водоноски ще бъдат осигурени днес в засегнатите от безводието райони на Свищов, предаде БНР. 

Те са осигурени от общината, след като поредната тежка авария на напорния водопровод остави десетки хиляди жители без вода от петък вечерта.

Водоноските ще пристигнат в града след 9 ч. Засегнатите от безводието свищовлии могат да си налеят вода на три места – на площадката пред Химическия техникум, пред магазин "Македония" и на пиацата на такситата в квартал "Дунав".

Очаква се аварията на проверявания от прокуратурата напорен водопровод да бъде отстранена в следващото денонощие и водоподаването да бъде възстановено на 7-и септември по обяд.

Вчера поредната авария остави Свищов без вода. Кметът на Свищов Генчо Генчев каза, че от ВиК-Йовковци работят, но няма гаранция кога ще бъде отстранена повредата. 

Във вторник започна разчистване и проучване на сондаж на минерален извор, който е неизползваем от 40 години. Находището обаче е затрупано с над 16 000 тона строителни отпадъци, които са изхвърлени там преди години при изграждането на пречиствателната станция за отпадъчни води.

Минералният сондаж е прокаран през 1977 година и е с дълбочина 1510 метра. По направените тогава проучвания, водата е с температура до 48 градуса. Според хидроекспертите, разкриването на сондажа и укрепване на изкопа ще отнеме приблизително месец.

Свищов има два водопровода – нов и стар. Новият е завършен през 2012 г. и е на стойност 6 милиона лева, но не се ползва, защото е изграден некачествено и се държи като резерв на стария метален водопровод. 

Преди около година кметът на Свищов каза, че е образувано досъдебно производство за строежа на магистралния водопровод и се очаква до края на февруари тази година да приключат проверките на Специализираната прокуратура и да има наказани.

През 2010 г. започна строителството на водопровода, като тръбите за него са полиетиленови. Почти веднага след приключване на дейностите по монтажа обаче, новите тръби започват да "гърмят" и следва авария след авария. Според кметът на града Генчо Генчев при всеки опит да се пусне вода по него трае не повече от две седмици. През 2016 г. кметът и общинското ръководство започват да си търсят правата от фирмата-изпълнител, но в крайна сметка строителите подменят няколко проблемни участъка, а малко след това изтича гаранционният срок от 8 години.

Година по-късно и двете прокуратури излизат със становище, че има безотговорно и безстопанствено отношение по случая с изграждането на водопровода.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews