Трети ден Свищов е без вода

OFFNews 26 август 2020 в 10:55 1892 0

Трети ден Свищов и близкото село Царевец са без вода, а причината за това е авария в тласкателния водопровод. 

Засегнатите от безводието са около 30 000 души.

През последните дни една от местните чешми е най-посещаваното място в града. Жителите се редят от 5:00 часа сутринта. 

Жена от Свищов заяви пред bTV, че тези, които имат коли, си докарват вода от по-далеч. Тя обясни, че цената на кубик вода е 2,57 лв., но дори когато я е имало, е била с лошо качество.

Кметът на града Генчо Генчев каза, че ситуацията в Свищов остава критична. 

"ВиК Йовковци късно снощи отстрани аварията, опитаха се да подадат вода към напорния водопровод, към мрежата, но металният водопровод аварира и бе прекъснато изцяло водоснабдяването", съобщи той. 

Генчев обясни, че от ВиК-то са се опитали със спирането на водата да предотвратят изпразване на водохранилищата, но въпреки това сега резервоарът е празен.

Свищов има два водопровода – нов и стар. Новият е завършен през 2012 г. и е на стойност 6 милиона лева, но не се ползва, защото е изграден "некачествено" и се "държи като резерв на стария метален водопровод", разказа кметът и добави, че първоначално аварията е в новия водопровод.

Засега детските и социалните заведения са обезпечени с вода, но Свищов е изправен пред водна криза.

През тази година това е вторият път, когато 30 000 души в Свищов, Вардим, Ореш и Царевец остават без вода. 

Преди около година кметът на Свищов каза, че е образувано досъдебно производство за строежа на магистралния водопровод и се очаква до края на февруари тази година да приключат проверките на Специализираната прокуратура и да има наказани. 

През 2010 г. започна строителството на водопровода, като тръбите за него са полиетиленови. Почти веднага след приключване на дейностите по монтажа обаче, новите тръби започват да "гърмят" и следва авария след авария. Според Генчев при всеки опит да се пусне вода по него трае не повече от две седмици. През 2016 г. кметът и общинското ръководство започват да си търсят правата от фирмата-изпълнител, но в крайна сметка строителите подменят няколко проблемни участъка, а малко след това изтича гаранционният срок от 8 години.

Година по-късно и двете прокуратури излизат със становище, че има безотговорно и безстопанствено отношение по случая с изграждането на водопровода.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови