Висока смъртност от COVID-19 в Смолян, назрява криза за медици в Свищов

OFFNews 13 ноември 2020 в 10:44 5262 0

Висока смъртност от коронавирус отчитат в Смолян. Според директора на местната многопрофилна болница причината е в застаряващото население в областта. Средната възраст на починалите е 72 г.

Пред БНТ д-р Даракчиев обясни, че към момента в лечебното заведение са настанени 60 пациенти, от които 6 са в интензивния сектор. По думите му МБАЛ Смолян има свободен капацитет и всичко необходимо, за да се справи.

Една трета от капацитета на областната болница - 94 легла, са отделени за COVID пациенти и са обезпечени с медицински персонал. Тук се намира единственото Инфекциозно отделение, както и Отделение за интензивни грижи.

Има точен алгоритъм как да бъдат придвижвани пациентите до областната болница и добро взаимодействие с Центъра за спешна медицинска помощ. Случаите на късно постъпили в болницата пациенти се дължат на факта, че самите болни късно са потърсили помощ, увери директорът.

По данни на Единния информационен портал за последното денонощие в областта са регистрирани 20 нови случая - 11 мъже и 9 жени, на възраст от 27 до 81 години. Сред тях е и общопрактикуващ лекар от Смолян.

Тринадесет са хоспитализирани, като десет са в областната болница, двама са в МБАЛ-Девин, а един е приет в МБАЛ-Златоград. Останалите са на домашно лечение, изолирани за 14 дни, съобщи д-р Мими Кубатева, директор на РЗИ Смолян.

Единствената медицинска сестра в ковид отделението на общинската болница в Свищов е заразена и в момента е настанена там като пациент, съобщи пред БНТ директорът на МБАЛ "Д-р Димитър Павлович" Илиян Венков.

"Критична остава ситуацията, капацитетът е запълнен. 15 души се лекуват в отделението. В COVID отделението има 5 души, които изчакват да бъдат прегледани. Проблемът е липсата на лекари. След кмета като доброволец се отзова и общински съветник. От вчера са командировани медици от други отделения", обясни Венков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!