Видин атакува рекордите на Гинес с мартеница от близо 17 км

ОFFNews 01 март 2015 в 20:21 2636 0

На централния площад „Бдинци” във Видин доброволци изплетоха за около 6 часа мартеница с дължина близо 17 км. С нея те ще кандидатстват за рекорд в книгата на Гинес. Досегашният рекорд е на ученици от Русе, които преди две години изплетоха мартеница с дължина 11 км.

Инициативата за изплитане на най-дългата мартеница е на община Видин, Независимо жури от четирима представители ще протоколира рекорда. 

Според изискванията на Гинес формулярите трябва да бъдат попълнени на английски език. Шест седмици след изпращането може да се чака и потвърждение за резултата.

Предварително били оплетени и навити на макари мартеници с дължина повече от 15 километра. Координатни точки на разстояние от 72 метра са били измерени на площад „Бдинци". Навъртяни са близо 233 обикаляли с изплетените мартеници. 

Самодейци от община Видин, детски градини, читалища, ансамбъл „Дунав" и много участници предварително са изработили готовите кълбета с бяло-червена нишка.

За оплитането на мартеницата днес във Видин помогнаха доброволци от местния футболен клуб, танцьори от ансамбъл „Дунав” и много граждани.

Инициативата протича под наслов „Честита Баба Марта, Свят!”. На площад „Бдинци” във Видин за празника днес бе подредена и изложба от старинни оръжия, работилница за изработване на мартеници и на място се приготвяха ястия в „Юнашки тиган”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови