Ветеринари от София ще се грижат за лъвчетата от благоевградския зоопарк

Лъвът Хектор от Пазарджик е здрав и в много добро състояние

OFFNews 09 юли 2020 в 11:50 3228 0

Снимка Снимка/ЧЕТИРИ ЛАПИ

За новородените лъвчета от благоевградския зоопарк ще се грижат ветеринари в столична клиника, съобщи БТА.

Преди 4 дни в общинската Зоологическа градина се раждат две малки. Според сигнал от работещ в зоопарка в него няма условия за отглеждането на малките и те може да бъдат убити. Умъртвяването им обаче е не просто наказуемо, а е престъпление, за което се предвижда затвор.

Вчера в интервю за OFFNews Явор Гечев от "Четири лапи" съобщи, че новородените лъвчета в Благоевград може да бъдат оставени да бъдат изядени от бащата. Обикновено при лъвовете и при мечките е характерно, когато се роди ново поколение, мъжкият да се изолира от женската, защото не се знае как ще приеме новите бебета. Много често се случва мъжкият да ги убие, да ги изяде, а в този случай бащата е оставен в клетката заедно с малките. 

От общината казаха, че лъвчетата ще бъдат изпратени в клиника, за да бъдат подложени на всички медицински грижи.

Започна и ремонт за разширяване на клетката, за да се осигури място за лъвчетата, когато се приберат. Тази сутрин кметът на Благоевград Румен Томов е направил оглед на зоопарка, както и на мястото, на което ще се изгради новата клетка за лъвчетата.

От общината съобщават, че има хора, които са проявили интерес да осиновят лъвчетата. Това ще помогне финансово общината за създаване на условия за новите обитатели на зоопарка. По разпореждане на общинското ръководство ще се полагат специални грижи и за лъвицата, като ще се осигури подходяща храна, за да укрепне след раждането.

За всичко, което касае отглеждането на малките лъвчета ще се прави консултация с фондация "Четири лапи", уверяват от общината. Оттам е открита и банкова сметка, по която всеки, който желае, може да преведе средства, които ще бъдат насочени към създаване на по-добри условия за новите обитатели в зоопарка.

Междувременно стана ясно, че лъвът Хектор от Пазарджик е здрав и в много добро състояние за възрастта си.

Вчера екип на организацията за защита на животните "Четири лапи" са транспортирали Хектор за преглед в специализирана клиника. След което бяха направени медицински прегледи от професор Богдан Аминков от факултета по "Ветеринарна медицина" на Лесотехническия университет в София.

Условията, които имат двата лъва в Пазарджик - Хектор и Рая, са възможно най-добрите.

"И двата лъва са възрастни, и със сигурност при тях има някакви изменения, вероятно в следствие на предишния им начин на живот в зоопарка в Разград, от където са взети. Там те са били използвани основно за разплод, без да се търси въобще тяхното благосъстояние, повече движение и качество на живот. Това, което те нямаха там като млади животни, го имат тук като вече възрастни. Но независимо от това са възрастни животни и такива проблеми здравословни ще има за в бъдеще", коментира Явор Гечев от "Четири лапи". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови