Quantcast

Вътрешният министър даде заявка за промени в Закона за МВР

Offnews Последна промяна на 08 ноември 2014 в 13:49 2697 0

Веселин Вучков

Новият закон за МВР, изготвен от БСП и приет от 42-то Народно събрание, ще бъде променен.

Това обяви новият вътрешен министър Веселин Вучков след церемонията по случай 135-годишнината от създаването на българската полиция.

„Няма да изготвяме нов Закон на МВР. Една от идеите ни, която ще бъде реализирана, е мястото на ГДБОП да е в структурата на МВР (с новия закон вкараха ГДБОП в ДАНС). Там тя ще намери своята естествена полицейска среда. Не е само това – ще предложим възстановяване на конкурсното начало за растеж в кариерата.

Има проблеми в настоящия момента, защото няма конкурси. Ще възстановим балансиращата роля на българския президент да назначава висшата професионална фигура на вътрешното министерство, защото това е важно, за да има баланс“, посочи Веселин Вучков.

Това обяха и основните промени в новия Закон за МВР на левицата.

По думите на Вучков тревожно е и дефицита в бюджета на МВР, който по думите му към края на годината ще бъде над 160-170 млн. лева. 

На въпрос дали идеята за изграждането на стена по цялата граница на България с Турция е актуална Веселин Вучков заяви, че тази идея е част от коалиционното споразумение и има подкрепата на всички политически сили, които подкрепят управляващото мнозинство и правителство в настоящия момент.

„Очевидно това преградно съоръжение ще бъде продължено, но до колкото разбрах там са необходими не просто средства. Има и много административни процедури, които трябва да се задействат. Колкото по-бързо се случи това, толкова по-бързо ще започне изграждането на съоръжението“, обясни Вучков.

Той обяви още, че до края на другата седмица ще бъде конструиран целият политически кабинет, тъй като още не е съвсем ясно дали коалиционната формула ще се разпространи и надолу в политическите кабинети в министерствата.

Вучков ще държи назначенията на заместниците му да се консултират с него, както и да има професионален опит и такъв в сферата на правото.