Върнаха на работа уволнения реставратор, критикувал Рашидов

OFFNews 11 юли 2016 в 19:30 4130 5

По искане на министъра  на културата Вежди Рашидов на работа е върнат реставраторът от Националната художествена галерия Владимир Руменов.

Руменов, който работи в Националната художествена галерия от 1976 г., беше уволнен след участието си в "Денят започва с култура" по БНТ и беше един от гостите, критикували приетия Закон за изменение и допълнение към Закона за културното наследство, който поставя под риск бъдещето на паметниците на културата в страната.

От Министерството на културата отрекоха това да е причината за уволнението на Руменов. Рашидов пък помоли директорката на Националната художествена галерия, Слава Иванова "да върне момчето на работа", за да се изчисти това недоразумение, което по думите му е станало заради съвпадение.

Уволнението на Владимир Руменов, както и писмото на Рашидов до БНТ, в което съветва водещия да не го критикува и да помни кой му плаща заплатата, доведе до вълна от недоволство.

Уволнението на Руменов предизвика и протести в центъра на София с искане за оставката на Вежди Рашидов, като демонстрантите се заканиха да протестират, докато министърът не подаде оставка. 

В същото време в подкрепа на Рашидов се обявиха редица актьори, които го нарекоха "най-успешния министър на културата". Рашидов беше подкрепен и от директора на Националния исторически музей Божидар Димитров. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови