Външният министър: България е на 6-о място в света по помощ за Украйна

София подкрепя доставката на 1 милион снаряда калибър 155 за ВСУ на обща стойност 1 милиард евро

OFFNews 20 март 2023 в 15:27 2914 2

снаряди
Снаряди.

България е на шесто място в света по отношение на предоставена помощ за Украйна като процент от БВП на страната. Това заяви министърът на външните работи Николай Милков по време на откриване на шестнадесетия международен семинар “Зимно училище по дипломация“, организиран от Дипломатическия институт към Министерство на външните работи.

Данните за това са от германския сайт statista.com, който отбелязва, че страната ни е шеста в света като предоставена помощ, след балтийските държави, Полша и САЩ като процент от брутния вътрешен продукт на страната, така че тук не можем да приемем упреци в този смисъл, че това, което се прави е недостатъчно, каза външният министър.

По думите му самият фундамент на българската политика по отношение на Украйна е в защита на нейната териториална цялост в международно признатите ѝ граници, включително Крим.

България винаги е отстоявала тази позиция и тук нещата не подлежат на промяна, каза още външният министър.

Междувременно позовавайки се на дипломатически източници БНР съобщи, че страната ни е сред членките на Европейския съюз, които подкрепят доставката на 1 милион снаряда калибър 155 за Украйна на обща стойност 1 милиард евро.

Текстът на споразумението е почти готов след вчерашната среща на посланиците на страните членки.

От шведското председателство се надяват той да бъде одобрен на днешната среща на министрите на външните работи и на отбраната в Брюксел.

Само няколко страни не са съгласни, и то не с целия текст, а с някои пасажи в него. Става дума най-вече за въпроси като времевата рамка за производството на част от снарядите след поръчката.

В България не се произвеждат снаряди от натовския калибър 155 милиметра. В същото време страната ни експортира рекордни количества изстрели 152 мм и 122 мм. Наскоро в Костенец поднови работа завод за боеприпаси на Терем, който бе затворен в продължение на повече от 30 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

625

2

1215

20.03 2023 в 15:58

Усетеха накъде духа и се прислоняват.Очаквам и държавният чокундур да се поскрие на завет.

2073

1

Johnny B Goode

20.03 2023 в 15:37

Това министърче май иска да докара инфаркт на шефа си Резидент. За Курнела да не говорим.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика