Ексклузивно Вървим към избори: Габриел отхвърли меморандума на ПП-ДБ и ги обвини в политическа търговия

Валежи в цялата страна през уикенда

OFFNews 23 януари 2015 в 18:32 1617 0

През следващото денонощие валежи ще обхванат цялата страна, съобщи пресцентърът на Министерството на околната среда и водите.

По данни и прогнози на НИМХ през това денонощие валежи ще обхванат цялата страна, като очакваното количество ще е между 10-15 л/кв.м.

В неделя в по-голямата част от страната ще вали дъжд, в Предбалкана и по високите полета – сняг. Kоличествата ще са между 5-10 л/кв.м, в Рило-Родопската област и на места в Източна България до 15-20 л/кв.м.

През изминалото денонощие нивата на реките в по-голямата част от страната са се понижили или са останали непроменени. Регистрираните колебания на речните нива са в рамките на +12/- 24 см. Към настоящия момент водните количества на наблюдаваните реки в Дунавски, Черноморски и Източнобеломорски басейн са около праговете за високи води, а в Западнобеломорски басейн около праговете за средни води.

През следващите 1-2 денонощия, на база на метеорологичната прогноза, ще започнат да се повишават нивата на реките в почти цялата страна, като се очаква по-съществени повишенията да бъдат в:

Дунавски басейн – в подводосборите на реките:

• Огоста – горно течение (притоците й р. Слатинска, р. Берковска, р. Бързия, р. Дългоделска, р. Врещица, р. Бяла, р.Черна);

• Искър - прогнозираните водни количества за 24, 25 и 26 януари ще са около и над средната многогодишна стойност. В резултат на високата почвена влага и валежите се очаква краткотрайно увеличение на водните количества на 24 и 25 януари. По значително ще се увеличат водните количества на реките във водосборите на р. Владайска и р. Батулийска. Водните нива ще са под прага за предупреждение.

Черноморски басейн – в подводосборите на реките:

• р.Луда Камчия – горно течение

Източнобеломорски басейн – в подводосборите на реките:

• р. Тунджа – горното и средното й течение (притоците й р. Енинска, р. Мъглижка, р. Поповска, р. Сливитовска);

• р. Марица – средното и долното течение и притоците й: р. Въча – горно течение, р. Чепеларска – горно течение, р. Черкезица, р. Мечка, р. Каяклийска, р. Банска, р. Хасковска – горно течение, р. Юрукдере, р. Азмака, р. Омуровска, р. Стара река, р. Меричлерска, р. Мартинска, р. Сазлийка (р. Бидечка, р. Азмака, р. Мустакова, р. Еледжик);

• р. Арда – реките в целия водосбор – в подводосборите на реките.

Системите за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа показват, че реките Сазлийка, Марица в средното и долното й течение трябва да се следят, а за река Арда системата за предупреждение от наводнения отчита, че водните нива в басейна на реката са достигнали прага за внимание и макар че са под прага за предупреждение също трябва да бъдат наблюдавани.

Западнобеломорския басейн – в подводосборите на реките:

• р. Места – средно и долно течение;

• р. Струма – целия водосбор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови