Валери Симеонов: Учениците от 7. и 12. клас ще се върнат в училище само за изпитите си

Александра Маркарян 29 април 2020 в 08:02 2770 0

Седмокласниците и дванадесетокласниците ще се върнат в училище, само за да присъстват на изпитите си - съответно националното външно оценяване, на база на което се класират в гимназиите, и матурите.

Това твърди лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред Нова тв, който се позова на обсъждане на политически съвет с премиера Борисов, в края на който било решено това.

Такова решение би означавало, че учениците няма да се върнат в клас, за да учат, а само за изпитите.

"Нашият комитет обсъди мярката и реши, че връщането на учебния процес би означавало единствено разпалване на нови огнища и действия, граничещи с убийство. Няма проблем в класните стаи, където децата са на 2 метра и са с маски. Но какво става в междучасията, в коридорите, където контролът е по-малък", попита той.

Попитан за препоръки по въпроса за връщането на децата в училище, ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски потвърди думите на Симеонов, както заяви, че вчера щабът е провел три разговора с министъра на образованието Красимир Вълчев и че "засега изкристализира общото мнение, че към края на май ще бъде дадена възможност за полагане на изпитите след 7-ми клас и матурите. Не става въпрос за връщане в клас, за масово връщане в клас".

От Министерството на образованието и науката до този момент не са излизали с информация за подобно решение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!