Ваксинираните през 2021 пенсионери ще получат бонуса си с пенсията за февруари

75 лева ще се полагат на всеки човек над 65 г., който се имунизира за Ковид в първата половина на 2022 г.

Мая Младенова 30 декември 2021 в 17:42 4429 0

Снимка БТА

Допълнителни средства за пенсионерите отпусна днес Министерският съвет на последното си заседание за годината. Парите са по две направления - за обещаните 75 лева добавка за ваксинираните пенсионери и за 60-те лева ковид добавка за 2 058 100 възрастни хора.

Нито една пенсия няма да намалее, увери премиерът Кирил Петков след заседанието.

За ковид добавките се отпускат 750 милиона лева.

„Знам, че всички пенсионери се чудят какви ще бъдат нивата на януарските им пенсии. Допълнително 750 мн. лв. вкарваме в тази мярка, където добавката за COVID от 60 лв. ще бъде изплатена, така че нивата на пенсиите да останат там, където са, да няма намаление на пенсиите“, коментира министър-председателят.

Други 100 милиона лева се отпускат за добавката за ваксинирани пенсионери. Тя ще се изплаща директно с пенсията еднократно, няма да е необходимо за нея да се подават документи или някъде да се изпраща ваксинационният сертификат. За ваксинираните до 31 декември 2021 г. бонусът ще бъде изплатен с пенсията за февруарик, съобщи социалният министър Георги Гьоков. За ваксинираните след 1 януари 2022 г. това ще става с пенсията след датата на ваксинация. На добавката има право всеки човек над 65 г., който има поне една доза от еднодозовата ваксина или поне две дози от двудозова. Няма изискване добавката да се изплаща само на онези, които са си поставили и бустерна доза. Добавката ще бъде изплатена на ваксинираните се до юни 2022 г.

„Очакваме следващата вълна да настъпи по-рано, отколкото очаквахме. Имаме две-три седмици, в които трябва максимално да увеличим ваксинацията, особено за възрастното население, защото това е единственият начин да предотвратим затваряне на икономиката и на училища. Затова всички трябва да ни повярват и помогнат”, премиерът Кирил Петков.

Очаква се по-късно днес МЗ да вземе решение за намаляване на срока за бустерна доза, обяви здравният министър проф. Асена Сербезова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews