Ваксинираните пенсионери ще получат по 75 лева на първо число на месеца

OFFNews 12 януари 2022 в 17:50 1375 0

Пенсионерите със завършен ваксинационен курс ще получават еднократната добавка от 75 лева на първо число на месеца. НОИ работи това да се случи още на 1 февруари, заяви след заседанието на парламентарната комисия по труда и социалната политика управителят на НОИ Ивайло Иванов, цитиран от БТА. 

Министерството на здравеопазването трябва да предостави данните за ваксинираните пенсионери до 25 януари.

Добавката ще бъде изплащана на първо число и в следващите месеци. Пенсионерите, които получават пенсии по банков път, ще получат добавката в сметките си, а останалите - в пощенските клонове. Там ще бъде направен график за получаване на парите. Иванов призова хората да отидат за добавката тогава, когато получават и пенсията си, за да няма струпване.

Пенсионерите не трябва да подават заявление за получаването на средствата, нито да изпращат зелен сертификат или други здравни документи до държавните институции. Информацията за хората, които имат право на еднократна добавка, ще се обменя всеки месец по служебен път между НОИ и Министерството на здравеопазването, обясни още Иванов. 

По думите му в момента се разработва документ, с който хората ще могат да разграничат пенсията си от добавките, които получават заради COVID кризата и за насърчаване на ваксинацията.

Toй обясни, че тази помощ няма нищо общо с осигурителната система и трябва да се разграничава от пенсията. Чрез ПИК на НОИ пенсионерите могат да направят проверка за парите, които получават, и каква част от тях е подпомагане, а не пенсия,.

"През февруари пенсионерите ще получат и разяснение коя добавка е за януари, за да допълни пенсиите им до сумата, която са получавали през декември. За близо 250 000 недостигащите пари до пенсията плюс COVID добавката са в рамките на 5 лева. Има и по 30 лева разлика, като най-засегнати са хората със социална пенсия. Тези, които са на минимална инвалидна пенсия, получават 85 процента от минималната пенсия, което прави 314,50 лв. и заедно с добавката от 60 лева става 374, 50 лв. Досега тези хора са взимали 255 лева плюс 120 лева или 375 лева, като намалението е 50 стотинки", обясни още Иванов.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх