В центъра на София: Без сергии и билбордове, само маси под тенти

Рекламите няма да мигат в прозорците нощем, ще имат устройство за затъмняване

OFFNews Последна промяна на 12 април 2018 в 14:41 7312 3

Рекламни пана няма да се поставят по стените на детски заведения, училища и читалища в София. По тротоарите в централната част на града няма да има хладилни витрини и сергии, а заведенията ще градят декинг-подиуми за масите си само при денивелация над 10 на сто. 

Това предвиждат промени в Наредбата на Столичния общински съвет за преместваемите обекти, за рекламните, информационните и монументално-декоративните елементи и за рекламната дейност на територията на Столична община, публикувана за обществено обсъждане. Целта на вносителите Силвия Христова, Милка Христова, Искра Ангелова, Зафир Зарков, Борислав Бориславов – общински съветници, и главния архитект на София Здравко Здравков, е "подобряване на естетическото въздействие на градската среда чрез намаляване на наситеността с преместваеми и рекламни елементи и ограничаване на размерите им, подобряване на хигиенните условия на обитаване и труд чрез привеждане на нормите за разстояния към тези на ЗУТ, подобряване на достъпността на средата чрез ограничаване на възможностите за създаване на физически препятствия в публичните пространства, както и по-гъвкав режим за привеждане на тези обекти и елементи към промените в публичната градска среда и нормативните промени", пише в мотивите към промените. 

Поставянето на рекламни елементи или преместваеми обекти върху общинска собственост ще се извършва от предприятие или фирма, избрана по ЗОП. 

В стария център на София да има само маси за консумация на открито и слънцезащитни съоръжения към тях, като се забраняват други рекламни елементи и преместваеми обекти, освен такива към спирките, предвижда наредбата. 

Друга новост е, че рекламните елементи няма да могат да излъчват видео или анимация, мигащи или движещи се светлини, когато се намират на открито. Статичните изображения на дигитилни рекламни и инфомарционни елементи пък няма да се сменят по-често от 8 секунди, като смяната трябва да стане за секунда. Освен това дигиталните елементи ще притежават задължително възможност за автоматично затъмняване. 

Рекламните елементи ще се поставят по схема, като тези над 12 кв.м. ще се съгласуват предварително от СОС.

Ограничава се брандирането върху прозорците и витража на търговски обекти, разположени на партерните етажи по големи улици, конкретни правила има и за паната и реклами по сградите. При поставяне на калкан например, ако рекламният елемент или стойките му се надвесват над 1,5 м към съседен имот, задължително ще се изисква нотариално заверено съгласие от собственика. 

Наредбата забранява използването на устройства за озвучаване на рекламни и информационни елементи и прецизира рекламите дори върху предпазните мрежи при рехабилитация на фасадите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22092

2

Стефан

21.04 2018 в 01:24

Да. Само стрелкащи се насам-натам между пешеходците велосипедари, и друсащи се с "чай" от наргилета, пубертети.