В радиус от 1 миля около Vera Su не е открито замърсяване на водата

OFFNews 03 октомври 2021 в 15:54 3183 0

Христо Алексиев

Снимка БТА/Минко Чернев

Христо Алексиев, служебен министър на транспорта

В радиус от 1 миля около заседналия товарен кораб Vera SU не е открито замърсяване на водата, съобщиха междувременно от пресслужбата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Констатацията е направена след подробно обследване на района с дрон, изпратен от Европейската агенция за морска безопасност (EMSA).

Стана ясно също, че екипажът ще бъде свален и разпитан от прокуратурата.

Българската страна е поискала съдействие от EMSA за осигуряване на технически средства, с които Агенцията разполага. EMSA е предоставила и плаващи бункери, които пътуват към България. С тях ще бъде изведен втечненият товар от кораба.

По-рано днес бе съобщено за ново нарушение на кораб, чийто собственик е турската компания, която притежава и заседналия край Яйлата Vera Su. Плавателен съд на фирмата е преминал в късния следобед в събота в канала от пристанище Варна-запад към морето с опасно висока скорост. При разрешени 6 възела е преминал с 11. От образуваната приливна вълна е изпотрошено всичко, което е било на кея и тепърва ще се изчисляват щетите, съобщи за Радио Варна директорът на Транзитната зона Юлиян Гендов. Той каза, че това не е първото нарушение на турските кораби. Отговорните институции са сезирани, но до този момент няма реакция.

Днес се очаква да бъде източено още от горивото на заседналия край Камен бряг кораб. Според министрите на транспорта и екологията именно горивото на борда на плавателния съд е много по-опасно за околната среда, отколкото азотния тор, който пренася. Vera Su вече се пълни с вода и потъва, но екипажът отказва да го напусне.

Представители на ГЕРБ днес отидоха на място и се срещнаха с отговорниците по акциите, свързани с претоварването и изтеглянето на плавателния съд. Областният координатор на партията Деница Сачева разкритикува разследващите заради това, че още не са разпитали екипажа и не са взели корабната документация. "Искаме срокове, графици, така че сме тук, за да се срещнем с хората, които отговарят за акцията на място и да проверим какво се случва", каза тя.

Бившият министър на околната среда и водите Ивелина Василева настоя за прозрачност на анализите и резултатите от пробонабирането на водата, както и в Кризисния щаб да бъдат включени експерти от научните звена на БАН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови