Уволняват медици след случая с родилката, търсила болница 6 часа

Бременната жена обикаля в три града, преди да роди здраво бебе в Бургас

OFFNews 17 декември 2020 в 15:55 2776 0

Уволняват медици от УМБАЛ Стара Загора заради случая с родилката, която не бе хоспитализирана в три лечебни заведения в Ямбол и Стара Загора. За това са съобщили в официална позиция до bTV от лечебното заведение.

Бременната жена търси болница в няколко града, преди да роди здраво бебе в Бургас.

В УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ е извършена вътрешна проверка. Тя е установила, че акушер-гинеколог и акушерка са направили преглед на пациентката и не са установили родилна дейност.

На жената е било разяснено, че не се налага спешно приемане, пише в позиция на болницата. Предложено й е било хоспитализиране при необходимост в избрана от нея болница или да постъпи в Клиниката по акушерство и гинекология на здравното заведение, но след края на раждане на друга родилка, което се случвало в момента.

Жената не е заявила намеренията си, пише ръководството на болницата.

Независимо от това медиците, които са извършили прегледа на бременната жена и нейното здравно обслужване, са освободени от работа, поради неизпълнение на задълженията си, уточнили от ръководството на болницата.

Жената е от Ямбол. На 10 декември започва да ражда второто си дете. Семейството отива в местната болница "Свети Панталеймон", където се оказва, че заради заразени лекари в кръвния център родилното отделение не работи. 

Отправят се към университетската болница в Стара Загора, но и там не приемат родилката, защото отделението е препълнено. Търсят възможност в друга старозагорска болница, където портиер ги уведомява, че няма кой да я приеме и трябва да изчакат до сутринта. Така накрая се озовават в бургаска болница, където малко по-късно се ражда здраво момченце. Докато е била разкарвана между лечебните заведения, жената е била с 6 см разкритие.

Пред bTV близки на родилката заявиха, че няма да търсят правата си по съдебен път, но призоваха да се преосмисли начинът на прием на пациенти в условията на пандемия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!