3 болници връщат родилка. Тя пътува 6 часа в 3 града, докато я приемат

OFFNews 16 декември 2020 в 10:06 17127 0

Семейство Овчарови от Ямбол разказва за тежката ситуация, в която цяла нощ са търсили родилно отделение за своята снаха.

Родилка е била върната от три болници заради пандемията, разказа bTV. Часове преди да роди, жената и близките ѝ обикаляли болниците в Ямбол и Стара Загора, но никъде не я приели. Накрая детето се ражда в Бургас след шест часа по пътищата.

Историята разказаха пред камерата свекърът и свекървата на родилката.

Жената е от Ямбол. На 10 декември започва да ражда второто си дете. Семейството отива в местната болница "Свети Панталеймон", където се оказва, че заради заразени лекари в кръвния център родилното отделение не работи. Според болницата е трябвало наблюдаващите лекари да уведомят родилките за затварянето.

Хората обаче не са получили тази информация, нито е имало уведомление на входа на болницата.

Тръгват към Стара Загора, където пристигат малко след 3 ч. Отиват в университетската болница, където отново ги посреща само охраната. Казва им, че няма как да ги приемат, освен ако не изчакат до сутринта. Тогава лекар можел да прецени дали жената ще бъде приета, тъй като отделението е препълнено. В крайна сметка младата жена е прегледана от лекарка, която отказва прием. Казва, че места няма.

В позиция до bTV от болницата отговарят, че не приемат хора от Ямбол, освен ако състоянието не е спешно, а вероятно при жената не е било такова.

Отиват в болница "Тракия" в Стара Загора - там отново ги посреща само портиер, който им казва, че трябва да изчакат до сутринта за евентуален преглед и прием. От болницата са коментирали в отговор до bTV, че са шокирани от случилото се и започват незабавна проверка, тъй като имат денонощен екип и не би трябвало родилки да бъдат връщани.

Последният вариант е да тръгнат към Бургас.

"Върху мен бяха два човешки живота, когато ме изпратиха да пътувам за Бургас. Навън беше дъжд и буря, а ние пътуваме по магистралата 200 км. Изплашихме се. Най-вече аз, защото настоявах да имат второ дете", споделя Кръстьо Овчаров - свекър на родилката.

В Бургас, в болница "Дева Мария", веднага приемат родилката, която ражда здраво бебе. Жената е с 6 см разкритие и е родила скоро след това здраво момченце.

Семейството е очаровано от начина, по който е посрещнато в болницата. Споделят, че лекарят е останал след нощта смяна, за да се погрижи за снаха им.

Роднините няма да търсят правата си по съдебен път, но призоваха лечебните заведения да преосмислят начина на прием и работа с пациенти. "За нас е щастие, но за други при следващи подобни ситуации с други хора какво ще стане", сподели свекървата на родилката от Ямбол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови