Утвърдени са указания за вписване на деца за осиновяване и регламент за работа с разосиновени

21 деца са разосиновени през 2021 г.

OFFNews 16 ноември 2022 в 16:10 871 0

дете

Снимка pixabay

Често родители отправят молби детето да бъде върнато в семейството, без да са изпълнили указанията на социалните работници

Методически указания за вписване в регистъра на деца, които могат да бъдат осиновени утвърдиха от Държавната агенция за закрила на детето и Агенцията за социално подпомагане. 

Насоките са изготвени, след като са идентифицирани трудности и предизвикателства, които срещат работещите при управлението на случаи с деца в риск. В работната група, под ръководството на ДАЗД, влизат представители на Министерство на правосъдието, Министерство на труда и социалната политика, АСП и на акредитирани организации за посредничество при международно осиновяване.

Един от акцентите в указанията е насока за справяне с трудностите при мерките за реинтеграция на детето в биологичното му семейство, така че да се гарантират интересите на детето.

Често вписването на дете в регистъра на осиновяване е възпрепятствано от множество молби от родителите за връщане на детето в семейството, но едновременно с това категорично неизпълнение на поети от тях ангажименти за промяна на обстоятелствата, довели до извеждане на детето от семейството.

Целта е да има работещи правила и обща рамка за подкрепа на специалистите, които управляват случаите на деца в риск.

Правото на детето да има мнение и да го изразява по време на целия осиновителен процес е друг акцент в утвърденото методическо указание. В документа ясно е разписано, че на възгледите на детето се обръща дължимото внимание, съответстващо на възрастта и зрелостта му.

Основен акцент в указанията са правилата за вписване в регистъра на дете, което има прекратено осиновяване. Създаден е ясен регламент за последващите действия, които социалните работници трябва да предприемат за защита на най-добрия интерес на разсиновеното дете.

"ДАЗД периодично събира информация от всички окръжни съдилища в страната. За 2021 г. те са 21 на брой. Агенцията ще положи повече усилия, за да се минимизира този процес, който оставя изключително тежък отпечатък върху детето", каза д-р Теодора Иванова, председател на ДАЗД.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!