Упоявали и заключвали деца в столичен дом за настаняване

OFFNews 11 ноември 2015 в 15:36 3309 3

Недопустимо отношение към деца от център за настаняване от семеен тип в София е установила проверка на Държавната агенция за закрила на детето. Те са били затваряни в санитарни помещения, а служител им е давал транквиланти, които не са назначени от доктор, се казва в съобщение на ДАЗД.

Според агенцията в центъра, който работи от април 2015 г., не е осигурена безопасна среда за децата, както и качествена грижа за тях. В него са настанени 4 деца, две двойки брат и сестра, преместени от дом за деца, лишени от родителски грижи и от приемно семейство.

За нито едно от тях на управителя на центъра не са предоставени досиета от предишните настанявания. В ЦНСТ за всяко дете е оформено ново досие, но екипа в социалната услуга не е изготвил изискуемите документи – оценка на потребностите и индивидуален план за грижа. Към датата на проверката в услугата няма назначен психолог.

Проверката е установила още, че е допуснат случай на явно толериране на две от децата, довел до сериозни конфликти с останалите и провокирал прояви на неприемливо поведение.

В центъра липсва утвърден график за дежурствата. Според персонала работните смени са по 24 часа, след което има 48 часа почивка. Такъв режим на работа е недопустим в подобен вид социална услуга и не гарантира правата и интересите на настанените деца, се казва в доклада на агенцията.

Установени са също нарушения и пропуски и във водената документация - не се води дневник и не е предвиден ред за регистриране на инциденти и причините за тях; липсват регламент и процедура за оценка и подбор на кандидатите за работа и за доброволци, както и дейностите, в които могат да се включват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!