Учениците от топ езиковите и математически гимназии най-често заминават да следват в чужбина

Нидерландия запълва нишата, отворена от Великобритания след Брекзит, расте интересът към Белгия

Александра Маркарян 06 октомври 2021 в 15:28 2811 0

Учениците от езиковите и математическите гимназии в страната най-често се насочват към университетско образование в чужбина.

Най-много кандидатстват в университети извън страната от Френската гимназия в София, Втора и Първа английска гимназия, СМГ, НПМГ, Езикова гимназия Пловдив, Национална търговска гимназия в Пловдив, гимназия „Ромен Ролан“ в Стара Загора, гимназия „Гео Милев“ в Бургас, гимназия „Йоан Екзарх“ във Варна, Езикова гимназия „Христо Ботев“, Кърджали.

Това показват данни на организаторът на форума "Световно образование" - фирма "Интеграл".

Оттам отчитат 80% ръст на ранните заявки за следване в Нидерландия през следващата година. Дестинацията запълва нишата, която се отвори след Брекзит и отпадането на студентските заеми във Великобритания. Предпочитаните специалности там са "Компютърни науки", "Бизнес и мениджмънт", "Гейм дизайн", "Анимация", "Психология".

В областите Варна и Бургас това увеличение на заявките стига до два, три пъти, показват данните от проведения виртуален формат на "Световно образование" през септември. 

Форумът ще се проведе в: София (9-10. октомври), Пловдив (11. октомври), Бургас (12. октомври) и Варна (13. октомври).

В Топ 3 на желаните държави след Нидерландия са Германия и Великобритания. Следват Австрия, САЩ, Италия, Дания, Испания, Франция и Белгия.

Интересът към обучение в Белгия е близо пет пъти по-висок спрямо предходната година, макар и тръгвайки от ниска база. Страната привлича с достъпните си такси (962 евро за бакалавър и за повечето магистърски програми), възможността да се избира академичен или практически профил, програми на английски език.

След Брекзит се засилва и интересът към САЩ. Цената на следването там се изравни с тази в Обединеното кралство, а в някои случаи дори е по-ниска. В същото време качеството на висшето образование продължава да държи максимално високо ниво.

Някои се интересуват дори от обучение в Харвард, където в момента учат 25 българи.

Тези клиенти от "Интеграл" предупреждават, че това е "една много взискателна задача" - по думите на Николай Христанов, консултант за висше образование. 

През 2021 г. там са кандидатствали над 50 000 души. Приети са малко над 2000.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!