Ученици ходят километри пеш през планински пътища, за да отидат на училище

OFFNEWS 31 октомври 2022 в 12:20 1722 0

Превоз за ученици от велинградските села

Снимка bTV

Липса на превоз за деца от велинградски села

12 деца от велинградски села всяка сутрин ходят километри през планината, за да стигнат до автобусната спирка и да отидат на училище, предаде бТВ. 

Учениците ходят по тъмно с фенерчета, за да стигнат до училищния автобус в съседното село.

Мехмед става в 5:30 ч., за да отиде на училище. Той разказва, че за да стигнат навреме за автобуса, който тръгва от Албаница, заедно със съучениците му тръгват в 6 ч. и вървят 4 км при минус един-два градуса.

Някои родители превозват учениците с личен транспорт, но това е голям разход за тях. Те са записали децата си във велинградската гимназия по икономика и туризъм след обещание за осигурен транспорт. 

"Обещание не бих казала, че е точната дума. Да, ние подсигурихме транспорт на нашите ученици, пътуващи от населените места извън Велинград", коментира Любка Байлова, директор на ПГИТ "Алеко Константинов"- Велинград.

Общественикът от село Цветино Салих Трончов потвърди, че Байлова е подала заявление в Министерството на образованието и науката за високопроходим микробус. Парите за училищен превоз са осигурени от държавата, плащането е на километър, а училището трябва да организира търг и да договори с транспортна фирма пътуването до Цветино. Процедурата трябва да се финализира на втори ноември.

"До Албаница и до Цветино има прекрасен път, има отпуснати средства - вече е въпрос на организация. Ще следим темата и ще направим всичко възможно децата да се извозват", каза кметът на Велинград Костадин Коев.

Според общината е недопустимо при осигурени средства и нов асфалтов път училището да не може да се договори превозвач.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews