Триумф на самоиронията над псевдо патриотизма, или просто играта ''Карти срещу българщината''

OFFNews 28 октомври 2021 в 16:32 7877 0

Запалените фенове на настолните игри добре познават култовата игра Cards Against Humanity (Карти срещу човечеството), в която най-абсурдните и смешни комбинации от несъвместими изречения и ситуации печелят точки и уважението на компанията.

Запознатите с тази игра и често въздишаха с мечтателното «ех, колко хубаво щеше да я има за България, вместо да правим смешки само на гърба на Доналд Тръмп».

Алилуя!

Българската парти игра «Карти срещу българщината» е базирана върху същата концепция, но включва чисто родно съдържание, което да любим, тачим и милеем. Образите на политици, артисти и други публични личности се впускат във водовъртеж с типично нашенски истории и практики на традиционната и популярната култура. Да викаш Дама Пика, описание на кошмарния понеделник или рецепта за успех, събрана в куфарчета с пари и обръчи от фирми, са само част от трагикомичните стълбове на нашето житие-битие, което описва играта.

Правила

Добре известно е, че нашата нация трудно понася авторитети (То'а ли ше ми каже на мене?!), така че тук има само едно основно правило – да разсмееш останалите играчи. Всеки рунд играчите се редуват да теглят карти-въпроси, а останалите трябва да дадат отговори. Печели този, който разсмее най-силно водещия на реда със своята комбинация от въпрос и отговор.

Играта е съставена от 100 въпроса и 500 думи и словосъчетания, които включват личности, субекти и феномени от нашето съвремие. Комплектът е прибран на сигурно в луксозна кутия с шевица, както кюлчета в чекмедже.

Забавлението е гарантирано, но само за хората с чувство за хумор и усет към пиперливите шеги и самоиронията. Защото сатирата е в основата на играта така, както Бай Ганьо е събирателен образ на негативните конотации на думата българщина, но живее във всеки един от нас.

Думите на авторите

"Въпрос, който никога никой не ни задава, но може би трябва да бъде отговорен е "Защо срещу българщината? Не можеше ли да се казва "с българщината"?" Картите не са инструмент за унищожаване на българските ценности. Те са формулирани са по ироничен или сатиричен начин, за да постигнат своята хумористична цел. Те обаче действително са срещу българщината – онази, която някои хора обличат като доспехи, за да скрият зад нея собствените си недостатъци и нежелание за промяна към по-добро. Те са срещу българщината, когато зад нея се крият патриоти, които нито уважават българския език, нито пазят българската природа, нито се грижат за българските деца, а изобщо само и единствено персонифицират едно голямо, шумно, тлъсто нищо. Българщината, срещу която застават картите, е едно кухо понятие, в което дрънкат мързел, лицемерие, егоизъм, некомпетентност и злоба."

Дело номер 2: Държавата срещу картите

Любопитна подробност е, че Патентното ведомство отказва да регистрира марката "Карти срещу българщината". Аргументите са, че с използването на словосъчетанието "срещу българщината", името на играта противостои на добрите нрави и обществения ред.

Авторите ще продължат с оспорването на решението, защото смятат, че само когато приемем и се надсмеем над недостатъците си, бихме могли да ги превърнем в нещо добро.
Новините около играта се публикуват на страниците във Фейсбук и Инстаграм. Повече информация и детайли за това как да се сдобиете с играта можете да откриете на уебсайта https://www.bulgarshtina.bg/ 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови