Терзиева: През ноември пускаме част от магистрала „Марица“

OFFNews 30 юни 2014 в 16:16 1643 0

Снимка Министерство на регионалното развитие

Продължава активната работа по доизграждането на автомагистрала „Марица“. Усилията ни са още през ноември тази година да отворим втория лот. Дори да не успеем целия, поне частично, да пуснем и Лот 1“.

Това каза министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева при провелата се днес проверка на изпълнението на строежа на магистралата.

Тя обясни, че Лот 1 е изпълнен на 42%, а Лот 2 – на 72%, като подчерта, че на по-голямата част от втория лот вече са положени първите пластове асфалт.

„Изпълнителят на Лот 2 ни увери, че в края на ноември обектът ще бъде готов“, съобщи регионалният министър и допълни, че по предварителния график и двата лота трябва да завършат до края на тази година.

Тя припомни, че изграждането на Лот 1 на автомагистрала „Марица“ бе спряно за 10 месеца преди встъпването й длъжност като министър. Терзиева подчерта, че причините за забавянето са няколко - незапочналите навреме археологически проучвания, от предишните управляващи и непредвидените дейности за изместване на инженерни съоръжения, на които изпълнителят се е натъкнал, поради липсата на подземен кадастър.

„В момента археолозите работят активно и разкопките се изпълняват в срок“, уточни Десислава Терзиева, като изрази надежда до края на август да приключат работа.    

Като финален срок за цялостното пускане на автомагистрала „Марица“, дори при възникване на непредвидени обстоятелства,  за да не бъдат загубени средствата по Оперативна програма „Транспорт“, тя очерта март следващата година.

Междувременно стана ясно, че стартират 2 нови обществени поръчки за ремонт и поддържане на автомагистралите „Хемус“, „Марица“, „Люлин“, „Струма“ и „Тракия“. Поръчката за определяне на изпълнител за извършване на поддържане на магистралите е с прогнозна стойност 9,5 млн. лв. без ДДС. и в нея има обособени 2 позиции.

Две позиции има и във втората обществена поръчка, която е за определяне на изпълнител за поддържане, базирано на показатели на изпълнение на автомагистралите „Люлин“, „Струма“ и „Тракия“ и прилежащи пътни съоръжения. Очаква се стойността на тази обществената поръчка да е 15 млн. лв. без ДДС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!