Температури от минус 15 до плюс 10 градуса през януари 2021 г.

OFFNews 31 декември 2020 в 21:46 15074 0

Температури от минус 15 до плюс 10 градуса ни очакват през януари, прогнозира синоптикът Красимир Стоев от Националния институт по метеорология и хидрология.

Тази година през януари се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в Северна България и високите полета е между минус 3 и 0°, по Черноморието, в Горнотракийската низина и долината на р. Струма – от 0 до 3° а в планинските райони – между минус 8 и минус 3°.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която е между 30 и 60 л/кв.м, в планините и най-южните райони – между 60 и 110 л/кв.м.

Най-ниските температури през януари ще бъдат между минус 15° и минус 10°, по Черноморието - около минус 5°, а най-високите – между 10° и 15°.

Динамиката на атмосферните процеси ще бъде повишена. През първото десетдневие температурите ще бъдат по-високи от обичайните, въпреки че през втората половина от периода ще се понижат. В началото на месеца, в предната част на средиземноморски циклон, от юг ще се пренасят топли въздушни маси. Облачността ще е разкъсана, на места до слънчево. Към 4-5-ти януари на много места в страната ще има валежи от дъжд, в планините над 1700 м – от сняг; температурите ще се понижат. През последните дни от периода ще преобладава облачно време и на много места ще има валежи от дъжд, които в Северна и Западна България ще преминават в сняг.

През първите дни от второто десетдневие застудяването ще продължи. Ще се създаде валежна обстановка и в по-голямата част от страната ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. През последните дни от периода температурите относително ще се повишат. Вероятност за валежи има около 18-и януари.

През третото десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните. Около 22-ри, 25-и и в края на месеца ще има вероятност за валежи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови