ЦИК отхвърли сигнала на „Протестна мрежа“ срещу билбордовете на „Атака“

ОFFNews 09 май 2014 в 12:50 6365 10

Снимка Марина Юнакова

Билбордът на телевизията.

Централната избирателна комисия отхвърли сигнала на „Протестна мрежа“ срещу билбордове на телевизия „Алфа“, официоз на партия „Атака“.

На рекламните табла е залепен „номер 20“ - номерът на „Атака“ в бюлетината за предстоящите на 25 май избори за Европейски парламент. Според подадения сигнал билбордовете нарушават правилата за предизборна агитация, тъй като не съдържат задължителния надпис „Купуването и продаването на гласове е престъпление“.

Сигналът на „Протестна мрежа“ до ЦИК бе подаден на 7 май и се базира на снимка, направени на участък от автомагистрала „Тракия“.

Според решението на комисията това не е основателно доказателство. Според експертите съвпадението от една дума в името на телевизия "Аlfa АТАКА" и партия "Атака" не означава категорично, че рекламното пано е призовава за гласуване на политическата сила. Освен това не било ясно къде е поставено числото 20 - върху билборда или върху снимката от сигнала.

„От представените снимки на хартиен и електронен носител се установява, че върху рекламните пана се съдържа реклама на телевизия „Аlfa АТАКА". Действително част от името на телевизията съвпада с името на политическа партия, но върху рекламния материал не се съдържа призив за подкрепа или неподкрепа на тази партия, пише в решението на ЦИК по казуса.- Единствената снимка, приложена към сигнала, с изображение на билборд, върху който освен рекламата се съдържа и числото 20, което съвпада с поредния номер на ПП „Атака" в бюлетината за гласуване на изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 25 май 2014 г., не е ясно къде е поставен. В сигнала също не се сочи местоположението в страната на този билборд, а допълнително поисканата информация в този смисъл от подателите на сигнала, която беше предоставена е много обща - на магистрала „Тракия". Освен изложеното, от снимката не може да се установи безспорно дали върху билборда или върху снимката е монтирано изображението на числото 20“, се казва в решението.

ЦИК обаче не посочва дали е разпоредила проверка за установяване автентичността на билборда.

В решението на ЦИК се пояснява, че от „Атака“ е постъпило възражение, подписано от проф. Станислав Станилов, член на Централния сбор партията.

„Във възражението се излагат доводи, че ПП „Атака" притежава лицензия и е доставчик на медийна услуга, от което може да се направи обосновано предположение, че партията е собственик на телевизията. Твърди се и се установява от представените договори, че ПП „Атака" е сключила договори за рекламно обслужване и наемане на рекламно-информационни съоръжения през м.октомври 2013 г. и тези билбордове нямат нищо общо с изборите за членове на Европейския парламент. Твърди се също така, че стилизираното изображение на профила на Волен Сидеров представя управленската програма на ПП „Атака", гласи решението на ЦИК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!