Quantcast

ЦИК отхвърли сигнала на „Протестна мрежа“ срещу билбордовете на „Атака“

ОFFNews Последна промяна на 09 май 2014 в 12:50 5465 9

Снимка Марина Юнакова

Билбордът на телевизията.

Централната избирателна комисия отхвърли сигнала на „Протестна мрежа“ срещу билбордове на телевизия „Алфа“, официоз на партия „Атака“.

На рекламните табла е залепен „номер 20“ - номерът на „Атака“ в бюлетината за предстоящите на 25 май избори за Европейски парламент. Според подадения сигнал билбордовете нарушават правилата за предизборна агитация, тъй като не съдържат задължителния надпис „Купуването и продаването на гласове е престъпление“.

Сигналът на „Протестна мрежа“ до ЦИК бе подаден на 7 май и се базира на снимка, направени на участък от автомагистрала „Тракия“.

Според решението на комисията това не е основателно доказателство. Според експертите съвпадението от една дума в името на телевизия "Аlfa АТАКА" и партия "Атака" не означава категорично, че рекламното пано е призовава за гласуване на политическата сила. Освен това не било ясно къде е поставено числото 20 - върху билборда или върху снимката от сигнала.

„От представените снимки на хартиен и електронен носител се установява, че върху рекламните пана се съдържа реклама на телевизия „Аlfa АТАКА". Действително част от името на телевизията съвпада с името на политическа партия, но върху рекламния материал не се съдържа призив за подкрепа или неподкрепа на тази партия, пише в решението на ЦИК по казуса.- Единствената снимка, приложена към сигнала, с изображение на билборд, върху който освен рекламата се съдържа и числото 20, което съвпада с поредния номер на ПП „Атака" в бюлетината за гласуване на изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 25 май 2014 г., не е ясно къде е поставен. В сигнала също не се сочи местоположението в страната на този билборд, а допълнително поисканата информация в този смисъл от подателите на сигнала, която беше предоставена е много обща - на магистрала „Тракия". Освен изложеното, от снимката не може да се установи безспорно дали върху билборда или върху снимката е монтирано изображението на числото 20“, се казва в решението.

ЦИК обаче не посочва дали е разпоредила проверка за установяване автентичността на билборда.

В решението на ЦИК се пояснява, че от „Атака“ е постъпило възражение, подписано от проф. Станислав Станилов, член на Централния сбор партията.

„Във възражението се излагат доводи, че ПП „Атака" притежава лицензия и е доставчик на медийна услуга, от което може да се направи обосновано предположение, че партията е собственик на телевизията. Твърди се и се установява от представените договори, че ПП „Атака" е сключила договори за рекламно обслужване и наемане на рекламно-информационни съоръжения през м.октомври 2013 г. и тези билбордове нямат нищо общо с изборите за членове на Европейския парламент. Твърди се също така, че стилизираното изображение на профила на Волен Сидеров представя управленската програма на ПП „Атака", гласи решението на ЦИК.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.05 2014 в 15:52

Шорошомолците пак се провалиха, За кой ли пореден път. Хич не ги бива.

09.05 2014 в 15:42

Гестаповщина, каквато не сме виждали до сега. Какви са тези "Протестна мрежа"? Гледах ги по телевизията, 5 човека с много изнежени фигури, някакви меки китки. На всички плакати дето съм ги виждал в София няма число 20, от снимката личи че някой го е добавил от горе, досещам се кой.
Ще закриват партии соросоидите, много са се уплашили от трите процента за Волен, който ги казват всички Сорос социологически агенции, явно за АТАКА са над 10%.

09.05 2014 в 14:28

Тц,тц,тц...някой ни е добавил с фотошоп 42 народно събрание!Да ползваме eraser tool за парламента!

09.05 2014 в 13:30

Фотошоп другия път. Не ви ли писна само по този начин да оправдавате на сидер паша простотиите?

Два билборда такива като на снимката видях днес с номерчето на бюлютинта.

09.05 2014 в 13:24

Ако можеше и с фотошоп да изтрием този позор наречен Сидер ага, щеше да бъде супер ... а с него, заедно и всичките му сподвижници!

09.05 2014 в 13:12

Абе, крокодиле и други подобни безмозъчни атакисти (визирам членовете на ЦИК, зависими от тези лумпени), що не се разходите по Цариградско шосе, пък да видите налепените 20-ици под муцуната на болния и ще ви стане ясно, че не сме народ, а мърша...

09.05 2014 в 13:06

За съжаление сигналът на ПМ е слаб по своята същност, защото през частен казус се опитва да наложи ограничение над общ такъв. Единственият шанс тези плакати да бъдат свалени е през чл. 127 на Правилника за дейност на НС, който гласи, че: "Народният представител няма право да дава съгласие или да използва служебното си положение за рекламна дейност." Мисля, че в това отношение няма да възникне спор, че Волен Сидеров използва служебното си положение на депутат за рекламна дейност на телевизионната кочинка Алфа.

09.05 2014 в 13:02

Дори с просто око се вижда, че числото е добавено чрез Фотошоп. Забележете перспективното изкривяване на билборда, тъй като е сниман под ъгъл. Такова не се наблюдава при лепенката с цифрата 20. Волен Сидеров никак не ми е мил, но истината ме е мила.

09.05 2014 в 12:56

Предполагам няма изненадани. Все пак ЦИК са избрани да обслужват нечии интереси, които със сигурност не съвпадат с интересите на България.