Quantcast

СЗО: Положението със смъртоносния вирус MERS е сериозно

OFFNews Последна промяна на 17 юни 2014 в 18:16 2729 3

Положението със смъртоносния коронавирус MERS е сериозно, става ясно от становище на Световната здравна организация (СЗО).

Въпреки това за момента СЗО не смята за необходимо да обяви „състояние на тревога“. Причината за това е, че засега няма доказателства за това, че вирусът се предава от човек на човек.

Взети са значителни мерки за превенция и контрол на смъртоносния вирус, посочи Комитетът за спешни мерки на СЗО.

Въпреки това ситуацията продължава да бъде тревожна заради увеличаването на потока на пътуващи към Мека за религиозните празници Умра, Рамадан и Хадж, а именно в Саудитска Арабия беше установено първото огнище на болестта.

По данни на СЗО от септември 2012 г. до момента в света са потвърдени 701 случая на вируса MERS, като починалите заради вируса са 249 души.

Произходът на вируса до момента остава неизвестен и за коронавируса не съществува лечение. Над 40% от заразените умират.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.07 2015 в 15:25

Голям имунитет 700 души за 3 години. Перфектните витамини ;)

18.06 2014 в 12:05

Картоф, като пътуваш през пустинята и водата ти е свършила, не само камилска пикня ще пиеш, ами и лайното си ще смучеш.
Тъпак.
Свещенният коран е ръководство за здравословен личен и обществен живот. Всеки съвет в него е съобразен с конкретна житейска ситуация. И естествено изваден от тази ситуация съветът изглежда не на място.

Нищо необичайно не се е случило, човекът и домашните животни винаги са си обменяли болестотворни микроорганизми. Когато един болестотворен бацил прескочи от един вид на друг, първо е ставала епидемия, който умрял- умрял, оцелелите постепенно си създавали имунитет към.

17.06 2014 в 22:16

В няколко световни медии наскоро казаха, че това е "камилски вирус". Един от начините за пренасяне на MERS е популярният обичай на мюсюлманите да пият камилско мляко с камилска УРИНА. Не се шегувам.

Варварската практика да се пие камилска урина идва от пророка Мохамед, който е модел за поведение и най-важният духовен учител на мюсюлманите. Освен духовен учител, Мохамед е бил (и в момента е) също и така един вид медицински съветник на мохамеданите. Само че голяма част от съветите му по здравословно и лечебно хранене са били вредни и абсурдни. Мюсюлманите продължават да вярват и днес, че камилското мляко с камилска урина е лечебно и полезно.

На мен ми беше трудно да повярвам, че съществува такава практика, но в youtube всеки може да потърси "camel urine" и лично да се увери, че този примитивен обичай се практикува широко в момента от мюсюлманите. Изкушавам се да пожелая на пиещите камилска урина "Да ви е сладко!", защото "Наздраве!" някак си не изглежда адекватно. Не ми се връзва "здраве" с "урина". Но това говори много за варварската природа на исляма.