СУ поиска студенти да платят таксите си над месец по-рано и ги заплаши със спиране на е-курсовете

Александра Маркарян 12 януари 2022 в 07:00 15264 1

Снимка Александра Маркарян, архив

Софийският университет поиска от свои студенти да платят таксите си за летния семестър по-рано от първоначално обявения срок и ги заплаши, че в противен случай достъпът им до е-курсовете ще бъде спрян. За задочниците срокът е скъсен с повече от месец.

Студентите бяха уведомени за промяната чрез съобщение, публикувано в сайта на учебното заведение след Нова година.

С него сроковете за плащане на семестриалните такси за летния семестър на 2021/2022 г. се съкращават драстично. Въпреки че кампанията за събиране на парите е от 04.01. до 28.02.2022 г., както е отбелязано и в текста, се оказва, че таксите трябва да се заплатят преди началото на летния семестър. За задочниците това означава до 22.01.2022 г. – повече от месец преди крайния срок. За редовните студенти времето е съкратено до 19.02.2022 г.

Кампанията за плащане на семестриалните такси не се отнася за приетите от летния семестър на академичната 2021/2022 г.

Ако парите не бъдат внесени от останалите по сметките на Университета в указаните нови срокове, на студентите ще бъде отрязан достъпът до курсовете в Мудъл, става ясно от забележка в края на съобщението, която изненадва не само с назидателния си тон, но и с непознаването на пунктуационни правила в българския език от анонимния автор:

"Забележка: Моля обърнете внимание, че за да виждате курсовете в Мудъл е необходимо да имате семестриален запис за летен семестър, който ще Ви бъде направен след като платите семестриалната си такса. Затова е наложително да платите (независимо, че крайният срок на кампанията е 28.02.) преди началото на летния Ви семестър.

(...)

В случай че не сте платили до съответната дата, не пишете на администраторите с въпроси защо не виждате курсовете в Мудъл!"

В опит да изясни ситуацията OFFNews се обърна към Университета с въпроси. Оттам оправдаха съкращаването на сроковете за заплащане на таксите с преподаването онлайн.

"Заповедта за заплащане на семестриални такси и свързаните с това срокове е от 1 юли 2021 г. и е за цялата учебна 2021/2022 година. По това време беше невъзможно да предвидим дали обучението ще бъде присъствено или в електронна среда... За съжаление епидемичната обстановка не позволява присъствено обучение, а достъпът до Муудъл е обвързан със заплащането на таксата за следващия семестър…“, гласи част от отговора.

От него не става ясно защо не може достъпът за студенти, неплатили таксите, да бъде прекратяван след 28.02., след като при присъствено обучение не е проблем те да посещават лекции до седмица след началото на летния семестър.

Съгласно чл. 5, т. 5.2 на цитираната заповед „студентите в ОКС „бакалавър” и ОКС „магистър“ заплащат определените годишни такси за обучение на две равни вноски, в началото на всеки семестър, в следните срокове: … 5.2. за летен семестър на учебната 2021/2022 г., редовно и задочно обучение – до 28.02.2022 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Колко мурзилки могат да се скрият зад гърба на едно българче