Метрото ще стига до летище София през април 2015 г.

OFFNews 29 ноември 2014 в 17:09 19564 4

Така ще изглежда метростанцията на летище София.

В началото на април трябва да бъде завършена линията на метрото до аерогарата, а в края на април - линията до кв. "Младост 4".

Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която инспектира днес напредъка по участъка на метрото до Терминал 2 на летището в София.

Тя напомни, че се очаква догодина да започне строителството на третата линия на метрото, а през 2016 г. да бъде завършен участъкът до ул. "Сребърна" на втората метролиния.

Проектът на третия метролъч предвижда той да е дълъг малко над 16 км. с 19 метростанции и да се движи от кв. "Овча Купел" през центъра до "Ботевградско шосе".

Този участък на метрото е свидетелство за това как можем да спасим пари, които бяха почти загубени за България - 95 млн. лева, каза зам.-председателят на Европейската комисия и комисар за бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева.

Министърът на транспорта Ивайло Московски каза, че по оперативна програма "Транспорт" в периода 2014 -2020 г. са предвидени 700 млн. лева, които ще се усвояват от "Метрополитен".

Надявам се в най-скоро време да бъде одобрена програмата в Брюксел, ако това се случи до февруари-март, веднага може да започне третият метродиаметър, участъкът по "Черни връх" (продължението на втория метролъч до ул. "Сребърна"), както и другите готови проекти по програмата, добави той.

Строителството на третия метролъч ще започна, когато приключи работата по пордълженията на първия до летището и до "Младост 4", за да не блокираме града, каза наскоро шефът на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев за OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови