Бургас посреща празника с плаж през декември, богат улов и нови автобуси

OFFNews - Бургас 06 декември 2016 в 06:00 4472 0

Въпреки студеното време, бургаският плаж днес ще оживее, но на центъра на града. Типичният морски пейзаж е пресъздаден с характерните за всеки плаж атрибути - спасителен пост, далян, стара рибарска лодка и училище за водолази и сърф. Там ще бъдат и познатите ни морски обитатели от Бургаския залив - морско конче, рак, делфин и двуметров гларус. Плажната ивица ще бъде огласяна от много музика, песни и традиционни плажни игри. И това не е всичко - автентичната плажна атмосфера ще допълват още пясъчен замък, кораб, фар, чадъри, шезлонги и водно колело.

Плажът ще бъде "открит" точно в 8:30 до Часовника, а гостите ще посреща градският зевзек и виден спасител от старото време на Бургас Петьо Пандира, който ще бъде пресъздаден от бургаски актьор. Така празникът на града няма да мине без типичните за него колоритни истории, както и без рибарски лакърдии.

Традицията ще бъде спазена и на няколко места в града ще се раздава традиционният рибен курбан. А хубавата рибена чорба се прави от много видове риба, казват майсторите му. Морето тази година даде богат улов, особено на обичаните паламуд и чернокоп.

След дългогодишен ремот, църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ отваря своите врати и тържествената литургия ще бъде отслужена от Сливенския митрополит Иоаникий в 9 ч. Също оттам тръгва и традиционното литийно шествие, в 11:30, което продължава до Моста, а в морето се хвърлят венци и цветя в памет на загиналите моряци и рибари.

От община Бургас обявиха и празнична промоция – синята зона в града няма да работи, а в градския транспорт всички ще се возят безплатно. Ще могат да го правят и в чисто нови автобуси. Двете последни машини на градския транспорт, с футуристичен дизайн, вече пристигнаха в Бургас.

Една от най-интересните и нестандартни инициативи в последните няколко години в града - общата снимка на имениците пред сградата на Общината, е с начален час 13.00. Тя е по идея на кмета Димитър Николов и се превърна в запазена марка за Бургас. Всеки именик ще получи почетна значка и копие на снимката за спомен.

Кулминацията на празника е запалването на светлините на Коледната елха и новогодишната украса на Бургас, а големият Никулденски концерт на площад "Тройката" започва в 17.30 часа.

На днешния Никулден празнуват още градовете Царево и Черноморец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews