Столично училище пази децата от COVID-19 с дезинфекциращи лампи във всяка стая

OFFNews Последна промяна на 16 септември 2020 в 12:28 3601 1

Столичното 28 СУ „Алеко Константинов” постави дезинфекциращи лампи във всяка класна стая, за да пази учителите и учениците си от коронавируса, съобщават оттам.

При кашляне, кихане и говорене се отделят вирусни частици, които могат да живеят върху стоманени повърхности от 4 до 7 дни, а върху дървените чинове - до 2 дни.

Поставените в учебното заведение 24 уреда са от ново поколение, чиято светлина излъчва с дължина на вълната 254 nm и убива 99,9% от бактериите и вирусите. Те не произвеждат озон, който в по-големи концентрации е отровен за здравето на хората. Лампите работят с осветителни UV-C пури на световно признат производител. Всички дезинфекциращи уреди имат протоколи от изпитания, издадени от „Национален център по заразни и паразитни болести”, гр. София, доказващи тяхната ефективност.

Директорът на гимназията г-жа Станимира Стоева споделя, че още през юли е взето решението за поставяне на UV-C лампи за дезинфекция на въздух и повърхности в класните стаи. Ръководството на училището е преценило, че инвестицията си струва не само поради ситуацията с COVID-19, но и заради сезонния грип, както и другите вирусни и бактериални инфекции, които са неизбежни при струпване на толкова деца и учители на едно място.

„След препоръка от лекар се свързахме с официалния дистрибутор, предлагащ иновативни лампи за UV-C дезинфекция от серията UV-C 2020. Получихме ценни консултации кой вид лампи да се монтират в класните стаи и кой вид за физкултурния салон и инсталацията на лампите вече е факт“, разказва Стоева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови