Столичната община се отказва от частните превозвачи по шест линии

OFFNews 23 юни 2015 в 22:08 4490 6

Столичната община няма да търси нови частни транспортни оператори след изтичането на вече сключените договори.

Това обяви зам.-кметът по транспорта Любомир Христов, цитиран от „Сега“.

Първият такъв договор изтича през ноември и е с „Карат С“ на Миролюб Столарски. Договорът е за шест линии на градския транспорт – 300, 42, 54, 68, 84 и 90. След изтичането на договора тези линии ще бъдат отдадени на общинската фирма „Столичен автотранспорт“.

Когато през 2007 г. бяха избрани частни фирми, мотивът беше, че общината няма възможност да инвестира в нови превозни средства, но това вече не е така, коментира Христов.

След изтичането на договорите фирмите ще си вземат автобусите – общо 32 броя.

От Столичната община обаче успокояват, че няма опасност линиите да останат необслужени, защото до края на годината се очаква да приключи процедурата за доставка на 110 автобуса, закупени с общински пари.

„Карат С“ беше единствената фирма, която запази договора си след скандала около отдаването на линии на градския транспорт през 2007 г. Тогава изтече стенограма от конкурса, от която стана ясно, че частните фирми и отстранения по-късни зам.-кмет Велизар Стоилов се договарят за разпределянето на линиите.

„Карат С“ поиска да прекрати договора си със Столичната община през 2012 г., след като се оказа, че лихвата по задълженията на Центъра за градска мобилност е надписана с 2,6 млн. лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови